Színház

A vége

előadás, 2023.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

„…az egyetlen, ami kiűzheti belőlünk a magányt, az a másik szívverése a saját mellkasunkban”
Bartis Attila

Bartis Attila 2015-ös nagyregényéből Mikó Csaba készít adaptációt a Radnóti Színház számára. A vége egy fotográfus szerelmeinek, családjának, karrierjének, s ezzel együtt a huszadik századnak összegzésre, feldolgozásra vagy éppen lezárásra váró, viharos története. A több generáción átívelő, emlékezetes alakokkal teli történet Szabad Andrásainak szerepében három színészt is láthatunk, az előadást Porogi Ádámmal, László Zsolttal és Katona Péter Dániel egyetemi hallgatóval a főszerepben Nagy Péter István rendezi.

“Ez a regény megad mindent, amit egy regény adhat: igazságot, őszinteséget, atmoszférát, mesét. Meg mindehhez még valamit, amit Bartis Attila rajongói már ismernek: az érzelmek olyan elképesztő erejű sodrását, ami magába ránt, és nem ereszt. Mindegy, hogy az olvasó mániákusnak tartja-e Szabad Andrást, vagy pedig halálosan beleszeret, mindenképpen azt érzi, csak úgy érdemes élni, ahogy ő: ezen a hőfokon. Az ilyen szereplőt nevezzük főhősnek. Vele kell menni.” | Kemény István

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2023. március 5., Radnóti Színház

Stáblista:

Szereplők

SZABAD ANDRÁS (ÉVA UTÁN) / APA
SZABAD ANDRÁS (ÉVÁVAL)
SZABAD ANDRÁS (ÉVA ELŐTT)
ANYA / GRÓFNŐ / KERESZTES DALMA
IMOLKA / SZENTIVÁNI KLÁRI / JOHANNA / LILLA
SELYEM ADÉL / NÓRA
KŐSZEGI JÁNOS / BROCH
REISZ / DR. ZENTA / LOVAS ANTAL

Hozzászólások

9/10
Dezsőbá 2023 dec. 07. - 13:10:22 9/10
Olvastam a könyvet és kiváncsi voltam, hogyan tudják szinpadra állítani. Remekül sikerült talán jobb is lett, mint a regény. Nagyon sok munka van benne (kétszer 1,5 óra) . A regény ismerete nélkül lehet, hogy nagyobb élmény lesz ,nagyon ajánlom így is. Nagyszerú elóadás született!!!!!
9/10
A Jobbik Részem 2023 jún. 26. - 19:15:13 9/10
Két intelligens igazgató a színpadon. A Radnóti Színház elmúlt negyven éve. Mintaértékű, ahogy az irodalom központú igazgató úr támogatja a színház központú igazgató asszonyt. És fordítva: igazgató asszony láthatóan figyelmesen törődik az idősödő igazgató úrral. Ők adták együttes színpadi jelenlétükkel a legerősebb élményt, és ezen felül talán nekik volt a legtöbb személyes élményük az elmesélt korszakokból. Színészként kiemelkedik Bata Éva, ez részemről egy 10-es alakítás. Rajta kívül
a darab, az előadás, a rendezés, az előadás minden eleme súrolja a kiemelkedő szintet, de Bata Éva kivételével senki nem tud élni a lehetőséggel, nem tud kiemelkedőt alkotni. Mégegyszer: nagyon jót tett a komfortérzetemnek a két igazgatót egy színpadon látni!!! Budapesten ez ritka élmény.