Színház

A vihar

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Milánó száműzött hercege, Prospero, egyedül neveli lányát egy varázslatos szigeten, ahol rajtuk kívül csak mesebeli lények élnek. Egy napon a trónbitorló herceg hajója viharba kerül és hajótörést szenved. Prospero számára itt az alkalom, hogy visszaszerezze hatalmát és megbüntesse a bűnösöket.
Shakespeare utolsó drámája mese - és elmélkedés a politikáról. A mesében lelepleződik a kisszerűség és az ostobaság, és valódi hatalomnak tűnik a bölcsesség és a morális tartás.

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. május 12., Örkény István Színház

Stáblista:

Szereplők

Prospero (Milánó jog szerinti fejedelme)
Miranda (a lánya)
Caliban (Prospero vad és torz szolgája)
Ariel (légies szellem)
Antonio (Prospero öccse a milánói trón bitorlója)
Alonso (Nápoly királya)
Sebastian (Alonso öccse)
Gonzalo (Alonzo öreg tanácsosa)
Stephano (Alonzo részeges borásza)
Trinculo (Alonso udvari tréfamestere)
Hajóskapitány
Matrózok (Szellemek, Nimfák, Istennők, Vadállatok és Fiatal urak)

Alkotók

Hozzászólások

2/10
iustitia6605 2016 okt. 25. - 09:14:09 2/10 Előzmény Csazol334@gmail.com
Szerintem ez egy fajdalamasan irratalo es unalmas eloadas, tobb okbol is. A forditas es a nyelvezet csapnivalo, Shakespeare szivre es eszre hato kolteszetebol es lirajabol semmi nem maradt. Ami humor meg megtalalhato a darabban az nem tobb mint kreativ es hatasvadasz tragarkodas, melyre a tobbnyire iskolas hallgatosag unalomtol felszabadult nyeritessel reagal. De a legnagyobb problema a rendezes. Ahelyett hogy a a rendezoi megoldasok a darab tartalmi mondanivalojat szolgalnak, egyszeruen celtalan es magamutogato otletelesek sorozata az egesz. Mintha a rendezonek fogalma sem lett volna, es nem is erdekelne hogy mirol is szol ez a darab, es mit kellene itt kommunikalni. Ehelyett megelegedett azzal hogy fasirtot csinaljon Shakespeare remekmuvebol es kozben idetlen latvanyotletekkel leplezze hogy fogalma sincs a darab lenyegerol. Az alakok nem kelnek eletre, es ures ripacskodassa silanyul egy klasszikus mu. Persze a modern szinhazban nagy tradicioja van a polgarpukkaszto formabontasnak es a rendezoi arrogancianak, es biztosan vannak olyan sznob es magukat beavatottnak tekinto nezok akik ugy gondoljak hogy ezt meg elvezni is illik, de ebben az esetben meg ezt is ketlem. A darabot szunet nelkul jatszak, ami teljesen ertheto mert kulonben sokan mar elmentunk volna. Nagyon szomoru a magyar szinhaz helyzete ha az igazan szukos forrasokbol ilyen idetlensegekre is tellik.
10/10
Csazol334@gmail.com 2015 dec. 11. - 21:39:53 10/10
Ennél jobban nem is lehetett volna megrendezni,láttam már elég sok verzióban és egyik sem fogott meg ennyire. 10/10
filoszemitabélus 2015 szept. 29. - 19:26:01
"Pomádé király új ruhája" szindróma! Ha észre merem venni, hogy egy gusztustalan nagy blöff az egész elõadás, akkor nem vagyok elég mûvelt ahhoz, hogy megértsem a rendezõ lelkét, ami olyan, mint egy nagy vérzõ seb.
Mivel mûveletlen barbár vagyok, leírom a véleményemet: nem tudtam eldönteni, hogy egy stand up comedy-re, vagy a saskabaréra hajazott az egész elõadás. Bár a közönség hálás nyerítése minden trágár szóra, inkább az utóbbira emlékeztetett. Nem is sejtem, miért gondolta a rendezõ, hogy olyan nagy ötlet mai öltönyökbe bújtatni egy Shakespeare darab szereplõit? Valószínûleg azt is nagy ötletnek gondolta, hogy az ügyelõ benn ült a színpadon és hangosan szólította a szereplõket, ha éppen jelenésük volt. Lehetett volna még nagyobb kikacsintás, ha esetleg a szereplõk az elõadás alatt megbeszélik magánéleti problémáikat, vagy panaszkodnak az alacsony gázsira.
A színészek közül Gálffi, Pogány Judit és a Caliban-t játszó színész jól megoldották a szerepet. A többiek olyanok voltak, mint a rájuk adott mai göncök. Csuja Imre a szokott ízirájderöcsémet alakította. Úgy látszik ez az egy karakter megy neki.
A díszlet is tökéletesen méltó volt a rendezéshez. Valószínûleg túl konvencionális lett volna, ha egy szigeten fák és természeti környezetet láttunk volna. Egy igazi mûvész minimalista, fekete háttérben gondolkodhat csak, hiszen az öltözéke is kötelezõen fekete kell, hogy legyen.
szabozole@gmail.com 2015 szept. 23. - 17:25:02
Tisztelettel udvozlom!

Engem estleg erdelene!


Tisztelettel

Szabo Zoltan

30/713-5937

Koszonom
nagyanyacsakkkettõvan 2015 szept. 23. - 07:48:16
Eladó két jegy szeptember 26. 19 órai elõadásra az Örkény színházba "A vihar"-ra.
3 100,-Ft/db.
Akit érdekel, írjon privátban, hogy a részleteket megbeszélhessük.
abano 23 2014 febr. 19. - 12:50:27
Shakespeare-t játszani nem egyszerû feladat. Gálffi kitûnõen oldotta meg nem könnyû szerepét.
Az újszerû avan- garde elõadásokban csak akkor hiszek, ha azok elõre lenditik az elõadást, és
fõleg nem változtatnak az irók-fõleg ha azok-klasszikusok irásán. Itt a formai elemek nem
zavarták a tartalmat.
dreamer1 2013 szept. 11. - 20:40:18
Gálffi László Prospero szerepéért megkapta a Gábor Miklós díjat mint a legjobb Shakespeare alakítás nyujtója 2012-ben.Gratulálunk!
7/10
surviver 2013 máj. 11. - 20:11:38 7/10
Egy nagyon modern Vihar-feldolgozás, délutáni élménynek kellemes volt.