Színház

A VoltEmber

színmű, magyar, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A délvidéki Balázs Attila József Attila díjas író szellemi párbajba rejtett dokumentum krimijének ősbemutatójával Nikola Tesla munkásságát ünnepeljük.

A színdarab a szórakoztatás evidens célján túl a mű olyan kultúrtörténeti, filozófiai, vallási, nem utolsósorban fizikai, természettudományi kérdéseket igyekszik érdekfeszítő módon felvetni, amelyek joggal számíthatnak a kedves néző szíves figyelmére. Ilyen alapvetően - a fausti motívum homlokterében - a Föld keletkezése a Mindenható munkálkodásától a hawkingi Nagy Bumm elméletéig. Hovatovább a hajlékony, itt-ott előrefutó, vagy éppen elmaradó, az események mögött poroszkáló idő problematikája.

Az időé, amely Nikola Tesla szerint kissé furcsán viselkedik: hol kinyúlik, hol gomolyogva mintegy disznófarok-ábrába rendeződik. A végtelen fausti (ördögi és isteni) történet Nikola Tesla révén a teleportáció fogalma köré rendeződve szűkül le. Ezen a ponton lép be a történetbe a krimi, anélkül hogy meghatározó mód ráerőltetné a drámára saját műfaji jegyeit.

A(z) Veszprémi Petőfi Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Dr. Berkesi Beatrix-Psziché
Riporternő, Crescencia nővér
Dr. Johann Faust
Dr. Hatvani István
Nikola Tesla
Riporter, Mentős

Hozzászólások