Színház

Alhangya

tragikomédia, 1 felvonás, magyar, 2002.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

McDonagh a szélsőségek drámaírója és vallja, hogy a dráma mindig is ezzel foglalkozott, a görögök óta napjainkig. Hisz benne, hogy a túlzásokban találni meg a dolgok valódi természetét. Középiskolás korában Tarantino-filmeket nézett előszeretettel, és eltanulta tőle a kegyetlenséget, a humort és a könnyedséget, azt a hármas egyveleget, amit szívesen fogyaszt a néző és ünnepel a kritikus.

Elgázoltak egy macskát, Pitbull, a főhős macskáját? Pitbull apja és barátja a legvalószínűtlenebb módokon próbálja eltitkolni a tényt, hogy a kedvenc háziállata végérvényesen halott. (Vagy még sem?) Pitbull hazajön bosszútállni, egyetlen jó barátja, a macska haláláért és ettől kezdve egymást követik a vadabbnál vadabb és mulatságosabbnál mulatságosabb események.

De lehet-e mulatságos egy történet, ami a gyűlöletről szól? Szórakozhatunk-e egy olyan színházi estén, ahol egy embert megkínoznak, többet megölnek, nem beszélve néhány macskáról, akikre szintén válogatott borzalmak várnak? Élvezhetjük-e a ráismerés örömét, ha olyan embereket hallgatunk, akiknek káromkodás az anyanyelve?

Martin McDonagh ír származású szerző ír kisvárosokban és ír falvakban játszódó darabokat ír angolul. Leenane, Inisheer, Inishmaan, Inishmoor ? világhírét mégsem eme különleges elzárt helyek egzotikus életének a felidézésével érte el, hanem azzal, hogy a szereplők szörnyű dolgokat csinálnak és közben mindennapi dolgokról beszélgetnek és mindennapi módon élnek. ?Sohasem egy konkrét helyről írok. A lényeg, a kezdet és a vég, mindig a történet maga, a történet és amit még magamból hozzáteszek.?

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2002. szeptember 20., Vígszínház

Stáblista:

Hozzászólások