Színház

Amadeus

színjáték, magyar, 2015.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A helyszín Bécs, II. József uralkodása idején. Itt él és alkot Mozart. Az udvar nagy része kisszerű és ostoba, Mozartot kritizálják, elutasítják, bántják. Csupán Antonio Salieri, a befolyásos, idősödő udvari első komponista érti meg Mozart zsenialitását, egyedül ő fogja fel fiatal pályatársa jelentőségét. Shaffer darabja szerint azonban minél jobban elbűvöli Mozart zenéje, annál jobban erősödik benne saját kicsinyes féltékenysége és aljassága. Salieri perlekedik az Istennel, csakhogy a válasz néma csönd. Így kénytelen elfogadni saját végzetét: a földi életben ugyan neki van mindent legyőző hatalma, de isteni tehetség Mozartnak adatott. Már csak egy cél lebeg szeme előtt: megsemmisíteni az ifjú titánt, és elsöpörni életművét.

A Shaffer-mű sok mindenben ellentmond a hiteles Mozart-életrajznak, de a fikción belül olyan személyiségeket és atmoszférát teremt, amelyek hallatlanul izgalmasan tárják elénk a kort, az uralkodót, az udvart és a kor zeneművészetét. Az ironikus humorral teli összeesküvés-történet, az udvar intrikáinak mély és igaz bemutatása, a művek születésének megrajzolása életre kelti Mozart figuráját.

Az előadásban élőben hallhatjuk Mozart legcsodálatosabb darabjainak részleteit a Pécsi Szimfonietta mintegy harminc zenészének előadásában.

"Mindig jó Mozart közelében lenni! Még Salierinek is jó lenni Mozart közelében. Számomra pedig öröm, hogy ismét a pécsi társulattal próbálhatok egy kitűnő színdarab remek szerepében. Mozart tökéletessége az ihlető erőnk a próbafolyamatban! Találkozzunk Mozart közelében!"
Rátóti Zoltán színművész, a Csiky Gergely Színház igazgatója

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. december 11., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Antonio Salieri
Wolfgang Amadeus Mozart
Constanze Weber
II. József (Ausztria császára)
Katherina Cavalieri
Johann Kilian von Strack gróf (császári kamarás)
Franz Orsini-Rosenberg gróf (a Császári Opera főintendánsa)
Gottfried Van Swieten báró (a Császári Könyvár prefektusa)
Venticello I (a hírek, rémhírek és pletykák szállítója)
Venticello II (a hírek, rémhírek és pletykák szállítója)
Bonno (karmester)

Hozzászólások