Színház

Angliai Második Edward élete

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

I. Nyakigláb Edward király erőskezű, harcos uralkodó volt. Halála után fia, II. Edward követi a trónon. Apja végakaratával szembeszállva, első dolga hazahívni a száműzetésből szerelmes barátját, Gavestont, egy egyszerű hentes fiát. Címekkel, birtokokkal halmozza el, tetézve ezzel a lordok felháborodását. Nem törődik az országgal, feleségét eltaszítja, minden idejét, figyelmét ennek a szerelemnek áldozza. A lordok fellázadnak, kitör a polgárháború. Gavestont elfogják és meggyilkolják. Edward tőrbe csalja és legyilkoltatja az ellene lázadókat. Egyedül Roger Mortimert hagyja életben, hogy legyen tanúja annak, amikor Edward "tigrissé változott". Nagy hiba. Mortimer Anna királynővel szövetkezve Skóciába menekül. Négy év múlva csapatok élén térnek vissza Angliába. Edward ezalatt katonaként élt. Gaveston feletti gyászában elvesztette valóságérzékét. Esendőségében valami különös méltóság lengi körül. Mortimer elfogatja, de nem mer nyíltan kezet emelni Anglia királyára. Azt akarja, önként mondjon le. Titokban keresztül-kasul hajszoltatja Angliában. Az ifjú Edwardot akarja megkoronáztatni, hogy ő uralkodhasson helyette. De túlravaszkodja a dolgot. Edward ugyan méltatlan körülmények között bérgyilkos kezétől hal, de minden kitudódik. Az ifjú, immár III. Edward nagyapja nyomdokain jár. Mortimer halálra ítélésével és anyja száműzésével kezdi uralkodását.
Bertolt Brecht a Münchener Kammerspiele felkérésére írta az Angliai Második Edward életét 1923-24-ben. Ő is rendezte. Ez volt a negyedik darabja és az első rendezése.

A(z) Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Második Edward király
Anna királyné (a felesége)
Kent (a fivére)
A gyerek Edward (a fia, a későbbi Harmadik Edward)
Az ifjú Edward (a fia, a későbbi Harmadik Edward)
Gaveston
Winschester érseke
Coventry főapátja (a későbbi Winchester érseke)
Lancaster
Rice ap Howell
Az idősebb Gurney
Az ifjabb Gurney
Lightborn
Egy balladaénekes
Első individuum
Második individuum

Alkotók

Hozzászólások

Banán 2012 dec. 04. - 21:42:25
Pár hiba csak úgy kapásból:
1. Izabella volt Edward feleségének neve, nem Anna!
2. Mortimert 8-9 évvel Gaveston halála után vetették börtönbe.
Ti is írhattok még néhány ilyen bakiról. Aki az egész történetet részletesen meg akarja ismerni, az olvassa el Druon "Az elátkozott királyok" címû regényciklusát.