Színház

Anna Karenina

dráma, magyar, 2013.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

KLIM (Volodimir Klimenko), az orosz és ukrán színházi élet egyik legendás, különleges életutat bejárt, szinte besorolhatatlan alkotója. Olyan kiemelkedő orosz mesterek tanítványa, mint Anatolij Efrosz, Anatolij Vasziljev vagy az ukrán Volodimir Ogloblin, de már a múlt század 90-es éveitől saját iskolateremtő útját járja, amely a színházművészet szakrális dimenzióit kutatja. Rendezőként, drámaíróként, színházpedagógusként illetve művészetfilozófusként is
jelentős életművet hozott létre.

Az utóbbi években leginkább önálló, szürreális hangvételű színpadi műveivel valamint klasszikus irodalmi alkotások eredeti látásmódú feldolgozásaival hívta fel magára a figyelmet (többek között antik görög szerzők, Shakespeare, Gogol, Dosztojevszkij művei alapján).

Klim egyik legizgalmasabb, legdrámaiabb műve a Lev Tolsztoj regényének inspirációjára született Anna Karenina, amely nem a prózai mű egyszerű színpadi adaptációja,
hanem a végzetes szerelem egyetemes, költői igényű megfogalmazása, a női sors metafizikai lényegének szívbemarkolóan szép, szavakból és csendből szőtt misztériuma.

A szöveg színpadra állítását Vlad Troickij, a neves kijevi rendező és fesztiválszervező vállalta magára, aki Klim munkásságának egyik legjobb ismerője. Már számos darabját megrendezte a DAX Kortárs Művészeti Központ színpadán. (Pl.: "Ukrán Dekameron", "Lány gyufával", "Félkegyelmű", stb.) Kettőjük színpadi gondolkodásmódja - az expresszív vizualitásra, a szöveg zeneiségét kiemelő színészi játékra és a költői, polifonikus szerkesztésre való törekvés - minden bizonnyal különleges, mély érzelmeket felszínre hozó élményt jelent a nézőknek.

A(z) Bárka Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. március 22., Bárka Színház

Stáblista:

Szereplők

Anna Karenina
Alekszej Alekszandrovics Karenin
Alekszej Vronszkij
Scserbackaja hercegné
Scserbackij herceg
Dolly (Scserbackaja hercegnő)
Kitty (Scserbackaja hercegnő)
Shilton bárónő
Sztyepan Arkagyics Oblonszkij
Betsy (Tverszkaja hercegnő)
Konsztantyin Dmitrics Levin
Petrickij főhadnagy (Doktor)

Hozzászólások