Színház

Arabella

opera, 3 felvonás, német, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Ez a komédia jobbnak bizonyulhat A rózsalovagnál. Az alakok igen határozottan kirajzolódnak gondolataimban, és kitűnő kontrasztokkal kecsegtetnek. A két lány (mindkettő szoprán) pompás énekes szereppé fejlődhet. Jellemük nagyjából ugyanolyan viszonyban van egymással, mint Carmen és Micaela. Talán ismét képes leszek rá, mint tizenhét esztendeje, hogy olyasmit kínáljak Önnek, ami könnyen folyó, boldog alkotómunkára alkalmas" - írta Hofmannsthal Richard Straussnak. E pompás librettóval kecsegtető beszámoló bizonyosan megnyugtatta a zeneszerzőt, aki nem is oly rég szinte kétségbeesve sürgette társszerzőjét: "írj valami költeményt. Akár egy második Rózsalovag is lehet, ha valami jobb nem jut eszedbe. Valami szükségmegoldás?, csak hogy ki ne jöjjek a gyakorlatból". Strauss türelmetlensége "érthető", hiszen alig egy hét múlva befejezi soros operáját, az Egyiptomi Helénát.
A lírai komédia helyszíne a Rózsalovaghoz hasonlóan ismét Bécs, a történet 1860-ban, a karnevál idején játszódik. A keringő-hang ezúttal már nem "történetietlen" stílusjáték, hanem a mese természetesen hangzó közege, zenei kulisszája, Hofmannsthal tervezete szerint az Arabella már-már operett.
A közönség azonnal szívébe zárta az új művet, az 1933-as drezdai premier nagy sikert aratott és a budapesti Operaház is sietve, egy évvel később műsorra tűzte. Idehaza azonban a mű nem vált a repertoár részévé, a magyarországi bemutató óta nem tért vissza a színpadra.
A kritikusok persze eleinte nem voltak lelkesek. Sérelmezték, hogy Strauss a régi recept szerint készült étket tálal fel, a darab finom dekadenciáját, a tökéletesre polírozott bécsies tónust önismétlésként bélyegezték meg. Az fel sem merült, hogy az Arabella a Rózsalovag javított kiadása, a dramaturgia még olajozottabb, a szerkezet még precízebb, Hofmannsthal karakterei élőbbek, Strauss zenéje pedig áttetszően finom és megindító. Ennél könnyedébben szárnyaló dallamokat Strauss nemigen komponált és talán az Arabella partitúrája a legrafináltabb, amit valaha is alkotott.
Mivel Hofmannsthal 1929-ben elhunyt, nem vett részt a darabírás aprómunkájában, Strauss a szükséges változtatásokat maga végezte el.
A történet egy elszegényedő gróf két leányáról szól. Az egyiknek, Arabellának gazdag vőlegényt remélnek; a másikat viszont (Zdenkát) kényszerű spórolásból fiúruhában járatják. Arabella szerelmi házasságról ábrándozik és hamarosan lesz is jelöltje. Zdenka viszont épp egy olyan a hadnagytól várja boldogságát, aki reménytelenül sóvárog Arabella után. A nővérek végül - mulatságos-pikáns fordulatok után - megtalálják helyüket a szívüknek kedves férfiak oldalán.

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 17., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások