Színház

Baal

előadás, magyar, 2009.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Baal azt jelenti: úr, tulajdonos, birtokos. Baalnak lenni azt jelenti: mindent megragadni, mindennek belenézni a belsejébe, majd elhajítani, ha már nincs benne több kiélvezni való. Baalnak lenni azt is jelenti, hogy ha már mindent, várost és mezőt, férfit és nőt, szerelmet és gyilkosságot magamba emésztettem, nem marad más, mint önmagam felzabálása. Baal, az állandóságra és öröklődésre képtelen örök élet magában rejti a halál akarását. A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása egy ilyen Baal fejébe próbál bepillantani, elemezve elmesélni az életigenlés pusztulását.

- Ismertem egy embert, az is azt hitte, hogy egészséges. Egyszer több napig ment-ment, mélyen a vadonban, mert látni akarta, van-e még kitartás benne. De már nem volt sok. Egy este megállt az egyik fa alatt, nekitámaszkodott, érezte benne az életet, s így szólt: te magasabb vagy, mint én, szilárdan állsz és a földet velejéig ismered, s az tart téged. Én tudok futni s jobban mozogni, de nem állok szilárdan és nem hatolok a mélybe, és engem semmi sem tart. S a nagy nyugalom is, a csendes ormok felett a végtelen éjben, szintén ismeretlen nekem.

A szél fújt. A fán remegés futott végig az ember érezte azt. Erre a földre vetette magát, átölelte a vad és kemény gyökereket, s keservesen sírt.

- Meggyógyult?
- Nem. De könnyebben halt meg.
- Ezt nem értem.
- Semmit sem ért az ember. De egyet-mást érez. A történeteket, ha megértjük őket, mindig rosszul mesélik el.

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

1/10
csuribuksi 2009 nov. 24. - 11:37:17 1/10
Rettenetes elõadás, óvok mindenkit, hogy megnézze. Elégtelen!