Színház

Bajadér

balett, 3 felvonás, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

2009 októberének utolsó hetében első alkalommal vendégszerepel Magyarországon kazah professzionális balettegyüttes, a Kazah Nemzeti Balett, amely egyben az ázsiai ország legfiatalabb társulata.

Szolor, az ifjú harcos titokban szerelmes Nikijába, az indiai templomi táncosnőbe, a csodaszép bajadérba, aki alacsonyabb kasztba tartozóként számításba sem jöhet. A hindu templom előtt titokban találkoznak, ahol Szolor örök hűséget esküszik Nikijának. A nagy bráhmin észre veszi őket. Ő is szerelmes Nikijába, de az elutasítja a bráhmint, aki bosszút forral és megátkozza Nikiját. Dugmata rádzsa tudatja lányával, Gamzattival, hogy Szolor, a diadalmas harcos lesz
leendő jegyese. Szolort elkápráztatta Nikija mennyei szépsége, de képtelen helyzetbe kerül, mert el kell vennie Gamzattit. Nikija és Gamzatti összecsapnak Szolor miatt, mire Nikija tőrt ránt és majdnem leszúrja Gamzattit. Az eljegyzési ünnepen Nikijának is táncolnia kell, akinek szerelméről a bráhmin tudatja a rádzsát. A tánc közben egy virágkosárban mérges kígyót rejtenek el, ami megmarja Nikiját. A bráhmin meg akarja menteni egy csodaszérummal, de Nikija ezt elutasítja és meghal. Szolor bánatában ópiummal vigasztalja magát és lázálmában az elhunyt bajadérok lelkeit az árnyakat látja táncolni, köztük felfedezi Nikiját is, akinek ismét szerelmet és örök hűséget vall. Sz erelmük a nirvánai magaslatokban teljesedik ki.

A(z) Vígszínház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások