Színház

Balettest

balett, 3 felvonás, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Három kortárs koreográfiát fűzött balettestté a Zágrábi Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttese a 2007/2008-as évadban. Két világhírű koreográfus, Nacho Duato és Vasco Wellenkamp, valamint egy fiatal, de már elismert művész, Leo Mujic az est alkotói.

Első ízben dolgozott együtt a társulat Nacho Duato, spanyol táncművész-koreográfussal, akinek a munkáival a világ legnevesebb balett-színpadain találkozhattunk az elmúlt 25 év során. Nacho Duato klasszikus képzettsége és a számos, neves európai és amerikai modern balettiskolában eltöltött év tapasztalatai után 1980-ban debütált a világhírű Cullberg Balettben. Igen hamar megkezdte koreográfusi pályafutását. Jiři Kylián táncosa és asszisztense volt, így nem meglepő, hogy munkáinak alapja a líraiság, melyet egy különlegesen sajátos színházi nyelvvel és alkotói képzelettel, vízióval kombinál. 1980 óta a madridi Compaňia Nacional de Danza művészeti vezetője, ahol számos balett előadást készített, de dolgozik más műfajban is.

Vasco Wellenkamp már számos koreográfiát készített az együttes számára. Wellenkamp, aki Martha Graham és Merce Cunningham tanítványa volt, táncművészi pályafutását a méltán hírneves American Ballet Theatre-ben kezdte, majd koreográfusként a portugáliai Gulbekian Balettnél dolgozott. Itt készítette első világhírű munkáit. 1974 óta számos komoly elismerésben, díjban részesült Portugáliában. 1994-ben Henrik Érdemrendet vehetett át Mario Soares elnök úrtól. A Companhia Portuguesa de Bailado Contemporâneo művészeti vezetője.

Leo Mujic első ízben dolgozik a társulattal. Elismert európai balettiskolákban tanult, többek között Maurice Béjart tanítványa volt, karrierjét táncművészként kezdte. Koreográfiáit a különleges, sajátos modern nyelvezet és az erőteljes expresszivitás jellemzik.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. szeptember 25., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások