Színház

Bohémélet

opera, 2 felvonás, magyar, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A világ összes operái közt is a Puccini operái vezetik a leggyakrabban játszottak listáját: a Pillangókisasszony áll az első, a Bohémélet a második helyen. Sokan azt mondják, azzal magyarázható a Bohémélet népszerűsége, hogy tartalma, zenéje operett könnyűségű.
Igen, talán...
Négy vidám, pajkos fiatalember kalandjai az 1830-as évek Párizsában, egyikük szerelme gyógyíthatatlan beteg, s szerelmese karjai közt leheli ki lelkét. Megható történet, édes, fülbemászó zenével.
Vagy mégsem?
Négy nyomorgó fiatal a lakbért követelő háziurat legurítja a lépcsőn. Az étteremből, ahol degeszre eszik magukat, fizetés nélkül távoznak. Egyikük szerelme gyógyíthatatlan beteg, szerelmese nem hajlandó dolgozni és gondját viselni, inkább az utcára küldi. Az elkergetett lány utolsó erejével visszatér meghalni szívtelen párjához. A nagy művek titokzatosak és többértelműek, százféleképpen tudnak megszólítani minket, s katarzist okozni. A világ operairodalmának jelentős művei csendültek fel az elmúlt években a Csokonai Színházban: többek között A végzet hatalma és a Borisz Godunov, a Bánk bán és a Hunyadi László, a Carmen és A tüzes angyal. A népszerűségi listát Debrecenben is Puccini vezeti: a Tosca (2006) és a Turandot (2009) után következik a Bohémélet.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. április 20., Csokonai Színház

Stáblista:

Hozzászólások