Színház

Carmen

opera, 2 felvonás, francia, 2010.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az operairodalom talán legnépszerűbb alkotása, amely a legtöbb híres áriát adta a világnak. A francia zeneszerző Georges Bizet életművének legkiemelkedőbb darabja ez az opera, melynek szövegkönyve Prosper Merimée kisregénye alapján készült. Olyan áriákat hallhat majd a közönség, mint a Torreádor-dal, Don José Virág-dala vagy a legnépszerűbb: a szenvedélyes cigánylány, Carmen által énekelt Habanera.

A tavalyi évad szakmai berkekben és a közönség körében is leginkább dicsért produkciója a Kerényi Miklós Gábor rendezte Carmen volt. A kritikák kiemelték Kesselyák Gergely energikus karmesteri irányítását, a zenekar és a kórus megbízható helytállását, a szólisták több mint meggyőző teljesítményét. Kero rendezését pedig a "kifogástalan profizmus" jelzővel írják le. "Az élményopera kellemes élménynek bizonyult" - ítél az Élet és Irodalom kritikusa. "Nagy előadás volt Kero Carmenje" - írja a Fidelio ítésze.

A szereposztást némileg frissítve kerül színre az operairodalom egyik legnépszerűbb darabja. A címszerepet idén is Mester Viktória alakítja, Carmen gyilkos szerelmeként újra színpadra lép Arnold Rutkowski, a kiváló lengyel tenor, aki a 2009-es, Domingo által alapított Operalia énekverseny különdíjasa és a maistro lengyelországi koncertjének meghívott vendége volt. Rutkowski korábban úgy nyilatkozott: pályája során már hatszor énekelte a szerepet, de ez az első alkalom, hogy igazán érdekesnek tartja Don José alakját. Micaelaként Frankó Tündét láthatják a nézők. A csábító torreádor, Escamillo szerepében idén új művész mutatkozik be: a kétszeres Grammy-díjas, jóképű afro-amerikai operista, Nmon Ford.

A buja cigánylány szerelmének történetét egy pusztító földrengés következtében romos, katonáktól hemzsegő, dél-amerikai nagyváros díszleteibe képzelték az alkotók, ahol a falakat mindenhol Carmen-lemezborítókat idéző graffitik színezik. A koncepció szerint a hadsereg tartja fönn a rendet, az egyik beomlott metróalagútban egy bárt alakítottak ki. A díszlet központi eleme egy gigantikus lemezjátszókar, melyen a történet sarkalatos eseményei játszódnak.

Bizet varázslatos, érzéki zenéje felpezsdíti vágyainkat. A rendezőt a hallatlanul népszerű zene mellett az a furcsa drámai vonal és a füstös erotika érinti meg, amely tele van misztikával és tragikummal. Carmen története minden egyes nézőt elcsábít.

A(z) Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Carmen (cigánylány)
Don José (tizedes)
Micaela (parasztlány)
Escamillo (torreádor)
Remendado (csempész)
Dancaire (csempész)
Morales (szakaszvezető)
Frasquita (cigánylány)
Mercedes (cigánylány)

Hozzászólások