Színház

Cseresznyéskert

komédia, 2 felvonás, magyar, 2007.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Ljubov Andrejevna Ranyevszkaja földbirtokosnő egy rossz házasság és gyermeke tragikus elvesztése elől menekült Párizsba és egy rossz szerelmi kapcsolatba. Viharos életet hagyva maga mögött érkezik öt év után haza a családi kúriába, szeretett bátyja mellé, hogy újra megtalálja lelki békéjét. A harmónia azonban rövid ideig tart. A szeretett szülői ház, a családi birtok, a híres kert mára már megkopott fényében ragyog, sőt, egy kegyetlen ténnyel is szembesülnie kell a hazaérkezőnek: Lopahin kereskedő, a ház régi ismerőse hozza a hírt: rövidesen elárverezik a birtokot, a gyermekkor emlékeit őrző házat a legendás cseresznyéskerttel együtt.
Ranyevszkaja fagyos májusi hajnalon érkezett és egy napfényes októberi reggelen távozik... Közben szerelmek, remények, hitek vesztek el; és a birtok, a csodálatos, az egyetlen, az öröknek vélt Cseresznyéskert... "a kert, ami még a lexikonban is benne van", s amelyről így rajongott megérkezésekor a ház úrnője:
"Ó, gyerekkorom, tisztaságom! Minden, minden fehér! Ó, én kertem! A sötét, borús ősz és a hideg tél után fiatal vagy újra, tele boldogsággal, nem hagytak el az égi angyalok!...Bárcsak ledobhatnám mellemről és vállamról ezt a nehéz követ, bárcsak elfelejthetném a múltamat!"

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2007. március 17., Vígszínház

Stáblista:

Szereplők

Ranyevszkaja (Ljubov Andrejevna, földbirtokosnő)
Ánya (a leánya)
Varja (fogadott leánya)
Gájev (Leonyid Andrejevics, Ranyevszkaja testvére)
Lopahin (Jermolaj Alekszejevics, kereskedő)
Trofimov (Pjotr Szergejevics, diák)
Szimeonov-Piscsik (Borisz Boriszovics, földbirtokos)
Sarlotta Ivanovna (nevelőnő)
Jepihodov (Szemjon Pantyelejevics, könyvelő)
Dunyasa (szobalány)
Jása (fiatal inas)
Firsz (öreg inas)

Alkotók

Hozzászólások