Színház

Dialóg n.o.: A bőgős fia meg az ördögök

előadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Pajzán mesélőszínházi előadás.
 
A Dialóg nonprofit szervezet ezúttal nem a tőlük megszokott, szlovákiai magyar társadalom történetének bizonyos epizódjait dolgozza fel, hanem népmesei motívumokkal tarkított kortárs történetet állít színpadra.
A társulat a mesélőszínház műfajának eklektikus darabján keresztül a mára avitt, csupán egy letűnt kor távoli lenyomatának számító népmese motívumainak kortárs szöveggé, színházzá való alakítását tűzte ki céljául.
A bőgős fia és az ördögök című Illyés Gyula által gyűjtött népmese Soóky László átiratában megtelik élettel, játékkal, huncutsággal. Összeköti a népmesét a mával, s kiszabadítja a történetet abból az előítéletből is, hogy a népmesék célcsoportja csakis a gyerekközönség. Épp ellenkezőleg: ezt a mesét felnőtt nézőink számára ajánlják az alkotók.  
A történet ismert, a stílus és a forma viszont szokatlan. Ennek oka pedig a csodálatos magyar nyelvvel való tobzódó játék. Az a népmesei hagyományaink alapján természetes, hogy a legkisebb fiú elindul és a mese végén a legkisebb fiú elnyeri a királylány kezét. Az indulás és a végkifejlet közötti út azonban nem hétköznapi, nem hétköznapiak a fordulatok, és nem hétköznapi például az sem, ahogyan a Jóisten viszonyul a főhőshöz: civil a civilhez, ember az emberhez, lélek a lélekhez.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások