Személy

Prince

zene, színész, rendező
Született: 1958. június 7. (Amerikai Egyesült Államok, Minneapolis, Minnesota)
Meghalt: 2016. április 21. (Amerikai Egyesült Államok, Chanhassen, Minnesota)

Prince Rogers Nelson Michael Jackson, James Brown és Jimi Hendrix mellett minden idők legismertebb és legfontosabb afroamerikai zenészei közé tartozik. Sőt, ő egy olyan popkult intézmény, akiben egyesülnek mindazok a tulajdonságok és páratlan előadói képességek, melyek miatt a felsorolt három zenészért rajonganak a tömegek. Azaz, egy állandóan megújulni képes, virtuóz zenész, aki kis túlzással az összes könnyűzenei műfajban maradandót alkotott. Minneapolis hercegének karrierje a hetvenes évek közepe óta tart.


Ezalatt huszonöt stúdióalbuma és két koncertlemeze jelent meg. Munkáiból összesen több mint száz milliót adtak el világszerte, harmincnál is több TOP40-slágert írt, emellett hétszer nyerte el a legrangosabb amerikai zenei díjat, a Grammyt, 2007-ben a The Song of the Heart című daláért Golden Globe-ot, a Purple Rainért '85-ben pedig Oscar-díjat kapott. Minden ellentétes véleményt kizárva a Purple Rain Prince legnagyobb slágere: a halhatatlan pop-balladát tartalmazó, azonos című lemez 1984-ben jelent meg, és huszonnégy hétig vezette az amerikai 200-as Billboard-listát.


2010-ig bezárólag csak az Egyesült Államokban tizenhét millió darabot adtak el a tizenháromszoros platinalemezből. A most ötvenhárom éves pop-csillag hét éve került be a rock and roll halhatatlanjainak csarnokába, ugyanabban az évben, mint George Harrison, a Beatles legendája. Ez azt jelenti, hogy Prince előbb volt tagja a Rock & Roll Hall of Fame-nek, mint a U2, a Sex Pistols, a Metallica, Madonna, Leonard Cohen, vagy mint egyik példaképe, Miles Davis.

  • Oscar-díj (1985) - Legjobb eredeti filmdal: Bíboreső

Hozzászólások

nyugiss 2016 ápr. 21. - 19:23:22
57 éves volt,nyugodjék békében!
volt pár nagy zenéje,bár igazán nem voltam nagy rajongója...