Színház

Egri Csillagok - A Nagy Musical

előadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Gárdonyi Géza hallhatatlan regénye nyomán.
Az egri Agria Játékok a Táncművészetért K.N. Kft és a CONCERT EUROPE  előadása.

„És most magam esküszöm – harsogta Dobó kigyulladó szemmel, s két ujját a feszületre emelte – esküszöm, hogy a haza érdekében a várat minden erőmmel megvédem, élve el nem hagyom, pogánynak nem adom a magyarok Istene engem úgy segéljen! Erő és fortély meg nem félemlít, meg nem tántorít se pénz, se ígéret! A vár feladására való hajlandóságot sújtsa erős, jogos halálos ítélet. Veletek maradok minden rosszban, nem kérek olyat, amit magam ne tennék! Ha nem így cselekszem, vessen ki a föld, s ne érdemeljem ki a Úr örök kegyelmét!”
(Részlet Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből)

Ma már mindenki előtt ismert, hogy Dobó István, az egri vár kapitánya megtartotta esküjét. Kevéssé ismert azonban, hogy 1569-ben Dobó Istvánt Miksa császár parancsára felségárulás gyanújával letartóztatták. Bizonyítékot nem találtak ellene, mégis, nagybetegen is börtönben tartották, s szabadulásának feltételeként hűségnyilatkozat aláírását szabták. Dobó erre sokáig nem volt hajlandó, joggal gondolta: egész élete szolgált hűségnyilatkozatul. E történelmi tény nyomán íródott a musical keretjátéka: a rab Dobó, s az őt meglátogató Bornemissza Gergely visszaemlékezik élete fordulópontjaira, s a magyar történelem egyik legemlékezetesebb diadalára…

A Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok musical 22 éve járja dialaútját hazai földön és a határokon túl. 50 helyszínen több mint kétszázezer néző látta, Csíksomlyón százezeres tömeg gyűlt össze, hogy megtekinthesse. Az Egri Vár történelmi falai között évről-évre minden előadáson állva ünnepel a közönség, és az érdeklődés egyre nő. Közösségi oldalakon látványosan gyarapodnak az egyes előadásokról felvett részletek.

1552-ben Szolimán szultán seregei megtámadták Eger várát. Néhány napot jósoltak a bevételére. Dobó István vezetésével 2000 védő nézett farkasszemet a hetvenezres török sereggel, végül a hosszas, sokszor kilátástalannak látszó küzdelem után 38 nap elteltével az ostromlók eltakarodtak. A magyarok megvalósították a lehetetlent, legyűrték a fenevadat.

A magyarság egyik legnagyobb győzelme most szuperprodukcióként fantasztikus kiállításban, egyedülálló látványvilággal, kiemelkedően pazar előadásban kerül a közönség elé. Hűséges szerelmesek, egy bosszúszomjas bég, egy hitvány áruló, kitartás és hősi önfeláldozás, végül a világraszóló győzelem. Színpompás és sziporkázó csatajelenetek, az egri nők legendássá vált harca a bástyákon, a tűzkerék, mely utat vágott az ellenség soraiban, mind-mind a különleges élmény része.
Az egyedülálló produkcióban a musical mára klasszikussá vált zenéje és az érzelmes, mégis mozgósító erejű szövege alapozza meg a látvány, a fények, a csaták és táncok együttes hatását.

A lenyűgöző előadás egyaránt mélyen maradandó élmény nyújt minden néző számára, a kisgyermekektől az idősebb nemzedékekig. Az előadásban több mint 120 szereplő játszik és közreműködnek az egri vitézlő iskola hagyományőrző vitézei, táncosok, vitézek, várnép.

 

Stáblista:

Hozzászólások