Színház

Egy bohém rapszódiája

előadás, magyar, 2009.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Freddie Mercury (1946 - 1991) indiai származású brit zenész, a Queen együttes frontembere, aki jellegzetes hangjával - majdnem négy oktávnyi terjedelmű hangot birtokolt - , teátrális előadásával, nárcisztikus és extravagáns mozgáskultúrájával jelentősen meghatározta az együttes stílusát. Fellépését különös attrakciók jellemezték: a mikrofonállvánnyal való gitározás, a közönséggel vívott énekpárbaj. Az 1985-ös Live Aid koncerten a 72 ezres közönséggel együtt énekelte a We Will Rock You - ma már örökzöldnek számító - slágerét.
Sokféle stílusban alkotott: úgymint rockabilly, heavy metal, arena rock, speed metal. Legtöbb dalát zongorán írta, kedvelte a nagy bonyolultságú, nem ismétlődő szerkezetű dalokat, pl. Bohemian Rhapsody, Somebody to Love. Gitáron ritkán játszott, ám sok Queen-dalban zongorázott, legszívesebben hangversenyzongorát használt. Bár nem tartotta magát a hangszer virtuózának, játéka mégis eredeti és harmonikus volt, amely gyermekkorának klasszikus zongora-neveltetéséből eredeztethető. Talán a komolyzenei előtanulmányokból származik az opera iránti rajongása, ennek köszönhető, hogy 1987-ben együtt énekelt Montserrat Caballéval. Barcelona című daluk a nyári olimpia hivatalos dala lett. Az 1988-as operai hatású stúdióalbumát teljes egészében ennek a stílusnak szentelte.
Tehetségét, páratlan énektudását "leg"-ekben lehetne a leghívebben összegezni. A BBC társaság 100-as "Legnagyobb brit" listáján az 58. helyre jutott, bár nem volt tősgyökeres angol. 66 ország mobiltelefonos szavazói a We Are the Champions-t jelölték a világ legnépszerűbb dalának. A BBCrádió " A 20. század legjobb angol énekhangja" szavazáson a 10. helyezést érte el. A listán ő volt a legmagasabb helyezésű hard rock énekes. 1988 után AIDS betegsége miatt szinte alig mutatkozott a nyilvánosság előtt, ugyanakkor fantasztikus lendülettel dolgozott a Queen svájci és londoni stúdiójában. 1991 őszén már nagybetegen azzal a tudattal énekelte szalagra drámai dalait, hogy azokat a közönség már csak halála után fogja hallani. 1991. november 24-én vasárnap este aludt el örökre, hamvait máig ismeretlen helyre szállították. A rövid életű, extravagánsnak és hiperaktívnak tartott sztár így vallott magáról: "Van egy kemény, férfias leplem, amit a színpadon magamra öltök, de van egy lágyabb oldalam is, amely olyan olvadékony, mint a vaj."

A Miklós Tibor rendezte szeánsz-koncert Freddie Mercury személyét, életművét idézi meg, szöveges visszaemlékezésekkel, fényképekkel és videóbejátszásokkal színesítve.
A Queen-slágerek - a rendező fordításában - magyar nyelven szólalnak meg, a kifejezetten erre az előadásra összeállt - sztárokat és fiatal tehetségeket egyaránt felvonultató - stábbal.

A(z) Margitszigeti Szabadtéri Színpad előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

debito 2010 júl. 12. - 20:41:54
tel.: 0630 460 6430
debito 2010 júl. 12. - 15:58:05
2db eredetileg 5900 Ft-os jegy 5000 Ft-ért eladó. Július 17. szombat 20:30. Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Terasz jobb I. szektor jobb 9. sor
3/10
anzelmus 2009 aug. 15. - 13:44:28 3/10
Nem bántam meg hogy elmentem. DE: néhol ízléstelennek éreztem a Freddie másságát bemutató blokkokat és a Don't Stop Me Now koreográfiája is ezt az érzést erõsítette bennem. A dal - általam tehetségesnek tartott - elõadója is rátett erre egy lapáttal: néhol borzasztó hamisan énekelte ezt a számot (remélem, ez csak a kirobbanó lelkesedésének tudható be).
A magyar dalszöveg izgalmas és jó ötlet, legtöbbször jó lett a fordítás, de azért az Under Pressure refrénjét "Nyomás alatt"-ra fordítani nem kellett volna.
A memorialt végül Varga Miklós, Szomor György és Naszvagyi Tamás mentették meg és tették emlékezetessé számomra.