Színház

Egyfelvonásos komédiák

komédia, 3 felvonás, magyar, 2006.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Három egyfelvonásos Csehov - komédia:

I. A medve
Színészek: Szűcs Nelli ( Popova Jelena Ivanovna), Varga József (Szmirnov, Grigorij Sztyepanovics), Trill Zsolt (Luka)
A Medve a szövegmaszkok, a viselkedés és a bensőben lejátszódó folyamatok, illetve a tények ellentétére épül. A bezárkózott özvegyet alakító Szűcs Nelli - aki egyébként is elsőként nyerné el a legtermészetesebb magyar színésznőnek járó díjat - kikacsintás nélkül, oly finoman - bájosan formálja meg a már-már éhező, fiatal özvegyet, hogy mialatt mindenki tudja, sóhajtása, gyásza, egész imázsa hamis, mégis meglepő, amikor a nőiesen bizonytalan, majd sértetten hideg naiva amazonként "teríti le a medvét".
A pálmát mindhárom jelenetben Trill Zsolt viszi el. A huszonéveit taposó ifjú A medvében vénséges lakájt alakít. Lukát, az apa - pótló öreg cselédet egy bölcs bohóc és Firsz színeiből keveri ki. A színháztörténet legjobb színházi clownjaihoz hasonlítható színész jutalomjátéka.

II. A dohányzás ártalmairól
Színész: Trill Zsolt (Nyuhin Ivan Ivanovics)
A dohányzás ártalmasságáról szóló monológban hihetetlenül vékony a szűk frakkban, tényleg madárijesztőnek csúfolható ez a kopasz ceruza - emberke, aki komoly tudálékossággal lép a " hallgatóság " elé.Olyan, mint a tudós karikatúrája a vicclapokban. A papucsférj vallomása alatt a közönség dől a nevetéstől, majd az idült röhögés egyre fájdalmasabbá válik: a kiszolgáltatott, rettegő kisember mind szánandóbb, szinte összezsugorodik, míg a néző torkában érezhetően nő a gombóc, és ez a szorítás csak könnyekkel oldható fel.

III. Leánykérés
Színészek: Trill Zsolt (Csubukov, földbirtokos), Kacsur Andrea (Natalja Sztyepanovna, a lánya), Tóth László (Lomov, Ivan Vasziljevics)
Kacsur Andrea sürgősen kiházasítandó csúnyácska vénlány - perszonifikációja viszont finomkodó lencsi-baba. Először. Azután a szelíd, halk és udvarias házikisasszony éles nyelvű boszorkánnyá válik, és metamorfózisa a hisztérikus bőgőmasinával egészül ki. Alakítását ötletesen segíti a babrálás a kötényében lévő zörgő babbal.

A(z) Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Popova Jelena Ivanovna
Szmirnov, Grigorij Sztyepanovics
Nyuhin Ivan Ivanovics
Csubukov (földbirtokos)
Natalja Sztyepanovna (a lánya)
Lomov, Ivan Vasziljevics

Alkotók

máj. 04.
  • Kaszás Attila Terem

Hozzászólások

nagytomsky 2009 nov. 07. - 14:06:28 Előzmény FElepHánt
10/10
FElepHánt 2009 jún. 23. - 12:47:22 10/10
Végre a Nagyközönség is megismerheti a beregszásziak fergeteges Csehov-komédiáit! Az a néhány szûkkörû budapesti elõadás /Mammut, Pinceszínház/ és ama viharos kapolcsi elõadás után, mindenki meggyõzõdhet a legjobb magyar/nyelvû/ társulat játékának hihetetlen színvonaláról, élõben láthatja korunk nagy színészeit: Szûcs Nelly-t és Trill Zsolt-ot.
Betegre hahotázhatja magát és biztos, hogy legközelebb eszeveszetten rohan a beregszásziak újabb vendégjátékára, /pl. júl 30, itt: Örkény Tóták-ja.../