Színház

Élőkép Színház: Angster re-generációk

előadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A pécsi orgonaépítő dinasztia sorsa – dokumentumszínház élőképekben.

Az egykori pécsi Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár alapítója hittel és szakértelemmel Közép-Európa leghíresebb orgonagyárát építette fel, mely 8 évtized alatt 1307 orgonát és 3500 harmóniumot készített. Unokái – ifj. Angster József és Angster Imre – hivatását derékba törte a kommunista diktatúra.

Saját családtörténetét formálta színdarabbá Bérczi Zsófia, az Élőkép Színház vezetője, ifj. Angster József unokája. A dokumentum- és fikciós elemeket vegyítő előadás korabeli szöveges dokumentumok, kép- és hangfelvételek színpadra alkalmazásával, bejátszásával, illetve látványszínházi jelenetekkel idézi fel a gyár és a család történetét, a reformkor varázslatos hangulatát és az orgonák éteri hangját.

Megelevenednek a gyáralapító önéletrajzi írásának részletei, majd a harmadik generáció vezetőinek és a gyár munkásainak vallomásain keresztül beleláthatunk a gyár felszámolásának tragédiájába. A gyárat ugyanis – amely a szegedi dóm, a kalocsai és a kassai székesegyház, átépítése előtt a pécsi székesegyház és a Szent István Bazilika orgonáját is alkotta – 1949-ben államosították, 1951-ben pedig végleg felszámolták, fiatal vezetőit koholt vádak alapján elítélték, és börtönbe küldték. Bérczi Zsófia az ezredforduló környékén dokumentumfilm.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások