Színház

Emberi Himnusz

előadás, magyar, 2006.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Beethoven IX. szimfóniája a halhatatlan zeneművek sorában is az elsők közé tartozik. Rendkívüli népszerűsége a zeneszerző zsenialitása mellett a kompozíciót átható emberségnek köszönhető. Az 1822 és 1824 között született szimfónia a koreográfus Markó Ivánt arra ihlette, hogy a természet elemei és az ember kapcsolatát a tánc nyelvén fogalmazza meg. Alkotása az emberi létezés küzdelmeit, örömeit és diadalát viszi színre a zene és a mozdulatok nyelvén. A monumentális mű monumentális látványt igényel: ötven felnőtt táncművész mellett húsz gyermek is közreműködik az előadásban.
A táncmű címe Schillernek a IX. szimfónia zárótételében felhangzó Örömódájára, az Európai Unió himnuszára, a huszonöt európai ország közös emberi hitvallására utal.

Markó Iván a szimfónia négy tételét a négy elemmel szimbolizálja, az első tétel a Földé, a második a Tűzé. A harmadik tételben a Víz jelenik meg. A negyedik tétel, az Emberi Himnusz fináléja az Európai Unió himnuszaként közismert óda. Ez a tétel a Levegőé, az örök emberi szabadságvágyé. A koreográfia a kortárs tánc eszközrendszerével mutatja föl a magasztos eszményeket.

A(z) Magyar Fesztivál Balett előadása

Bemutató időpontja:

2006. május 8., Magyar Fesztivál Balett

Stáblista:

Hozzászólások