Színház

Fehér Szalag

színmű, 2019.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A Haneke által német gyerekmeseként aposztrofált bűnügyi történet 1913 közepén játszódik egy északnémet főúri birtokon. Több szálon fut a cselekmény. A rejtélyes esetek mozaikjait a falu jószándékú tanítója próbálja összeilleszteni egyre fokozódó gyanúja alapján.

Haneke résnyire nyitja az ajtót. Sohasem mutatja meg az egész képet, csak részleteit, vagy ami még pokolibb, zárt ajtók mögül halljuk a kiszűrődő zajokat. Egyszerre misztikusan hátborzongató és kényelmetlenül ismerős.

Ránk van bízva, mennyit bírunk el a mások vagy épp saját bűneinkkel való szembesülésből.

A bűnért jár a büntetés. De mi történik, ha valaki szó szerint veszi a törvényt, Isten jobb kezének képzeli magát és büntet?

„Minden terrorizmus forrása valamilyen idealizált eszme. Teljesen mindegy, milyen eszméről van szó, a hangsúly az abszolutizáláson van.”
Michael Haneke

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. október 12., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Lelkész, Szegény paraszt, Karli (Wagnerné sérült kisfia)
Orvos, Guszti (a lelkész kisfia)
Báró, Martin (a lelkész nagyfia)
Wagnerné (a falu bábája), Frieda (a szegény paraszt lánya), Éva anyja
Bárónő, Klara (a lelkész lánya)
Lelkészné, Anna (az orvos lánya), Erna (az intéző lánya)
Intéző, Sigi (a báró kisfia), Éva apja
Rudi (az orvos kisfia), Rendőr, Fritz, Georg (az intéző nagyfia)
Max (a szegény paraszt fia), Házitanító, Lengyel vendégmunkás, Nyomozó
Fritz, gyerek

Hozzászólások

Edmond Dantes 2019 nov. 02. - 15:21:29
Csalódás volt számomra ez a produkció. A filmet imádtam annak idején és neki adtam volna az Oscart is, de "csak" az Arany Pálmát, Európai Filmdíjat és GG-t vitte el. Vagy a dramaturg (Enyedi Éva) hibája vagy ez a mű nem való színpadra (amit kétlek), mindenesetre a cselekmény gyakran és úgyszólván követhetetlen, pedig a film kristálytisztán érthető volt. A sok szálon futó, sok eseményt, (bűn)cselekményt hordozó, sűrű szövésű darabban ráadásul több szereplő több alakban is megjelenik és a nagy pörgésben néha nehezen rakható össze, ki kinek a kicsodája, amikor felnőttet és amikor gyereket alakít. Pedig Haneke alkotása nem csupán és nem elsősorban puzzle-krimi (az is), hanem sokrétű pszichodráma, családo(ko)n belüli ilyen-olyan erőszak(ok)ról, elfojtásokról, egy zárt faluközösség csepp-vízben-a-tenger éjsötét titkairól, végső soron pedig ebbe a mikrovilágba sűrített előképe mindannak, ami Németországot sújtja majd a darab cselekményének ideje (1913-14) után húsz évvel és az azt követő évtizedben. Ascher Tamás klasszikus rendezése, rutinos segítőtársai, Khell Zsolt (díszlet) és Szakács Györgyi (jelmez) valamint néhány formátumos alakítás (Bezerédi Zoltán, Fullajtár Andrea, a "pintérbélás" Friedenthal Zoltán m.v., a remek kabinetalakítást nyújtó Takátsy Péter és Dankó István) sem képes eredeti érdemei szerint fogyaszthatóvá tenni a Katona újdonságát.
8/10
Lili Marleen 2019 okt. 31. - 23:13:39 8/10
csak azért adtam rá 8 pontot mert ismét egy ragyogó szereplőgárdát láthatunk egy gyenge előadásban, amit még ők sem tudnak sajnos fölemelni :( Bata Éva még ebből a nagyon erős társulatból is kiragyog ,fantasztikus színésznő! :)