Színház

Figaro házassága

opera, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Beaumarchais francia drámaíró leggyakrabban játszott színműve keletkezésekor (1778-ban) nem örvendett nagy népszerűségnek. Az Egy őrült nap alcímmel ellátott Figaro házassága ugyanis akkoriban kényesnek számító témát érintett: az első éjszaka kegyúri jogát boncolgatta.

A főszereplő Figaro és jegyese, Susana esküvőjükre készülnek. Ezt a sorsdöntő pillanatot árnyékolja be gazdájuknak, Almaviva grófnak az ifjú ara házasságot követő testi birtoklását célzó feudális előjoga. A történet akkor kezd egyre bonyolultabbá válni, amikor a gróf hűtlenséggel vádolt felesége szövetkezik a kétségbeesett jegyespárral.

Beaumarchais darabját 1786-ban Lorenzo Da Ponte szerkesztette át opera szövegkönyvvé, zenét Wolfgang Amadeus Mozart írt hozzá. Az eredeti színpadi mű, azonban, megírásától operaszínpadra kerüléséig folyamatosan a cenzúra által tiltott alkotás volt nem csak Franciaországban.

Keresztes Attila rendező a premier előtt így nyilatkozot:
"Remekül, jókedvben próbáltunk, s meggyőződésem, hogy majd a nézők is pontosan érzik-értik ezt a fajta játékkedvet, ezt a fajta életkedvet, ahogyan beszélünk erről a szerelemről és szexusról szóló történetről, ahogyan különböző csapdákba esnek ezek a figurák. Én úgy látom, hogy ez egy érdekes mókája az évadnak."

A(z) Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadása

Stáblista:

Hozzászólások