Színház

Giuseppe Verdi: Rigoletto

opera

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A tavalyi nagysikerű operagála után úgy tűnik, az opera ismét szerves része a VeszprémFest-nek: a fesztivál második napján az opera irodalom egyik legnépszerűbb darabját, Giuseppe Verdi Rigolettoját láthatja a közönség. A máig erős mondanivalójú, tragikus operát a műfaj legkiválóbb nemzetközi sztárjai adják elő: a mantovai herceg az amerikai René Barbera, Rigoletto az olasz Paolo Gavanelli, Gilda a cseh Zuzana Marková tolmácsolásában hangzik fel, karmester: Medveczky Ádám, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara.

A Rigoletto Mantuában játszódik a XVI. században, mondanivalója azonban könnyűszerrel aktualizálható. A librettó Victor Hugo Le roi s'amuse (A király mulat) című drámája alapján készült, annak bemutatója után húsz évvel. Hugo darabját komoly botrány övezte: a francia kormány - teljesítve a konzervatív körök kívánságát - betiltotta a művet. Nem véletlenül, hiszen az író bátor szókimondással állított pellengérre koronás főket, akik könyörtelenül eltipornak minden  ellenvéleményt, a nép érdekeit feláldozzák, csakhogy saját bűnös vágyaikat kielégíthessék.

Francesco Maria Piave, Verdi barátja és librettistája ilyen előzmények után, húsz évvel a bemutató után, 1850 körül kapta kézhez a dráma kéziratát. Felismerve, hogy Hugo célkitűzései és Verdi drámai programja azonosak gyorsan átdolgozta szövegkönyvvé. A cenzúra természetesen ekkor is résen volt és visszautasította a művet, később azonban az osztrák hatóságok mégis beleegyeztek az  előadásába. A bemutatás ára, jónéhány változtatás volt: a király személye helyett polgári személyt kellett a dráma középpontjába állítani, a törvénytelen szerelmet egyházi esküvővel kellett jóvátenni, a dráma hősnőjének, Gildának pedig erőszakos halál helyett békésebb módon kellett meghalnia.

A Rigoletto premierje 1851 március 11-én volt, Magyarországon 1852. december 18-án mutatták be először, a Nemzeti Színházban. A népszerű opera dallamai nem először hangzanak fel a  Veszprémben. A darab 14 évvel ezelőtt, 2005-ben is műsorra került, óriási sikert aratva a fesztivál nézői körében.

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara.

Stáblista:

Hozzászólások