Színház

Helge élete

előadás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

(Vigyázat! Szabadszájú előadás.)

A Helge élete profán moralitás, ironikus utópia, cyber-revü - a darab alaphelyzete szerint ugyanis a nem is oly távoli jövőben vagyunk, amikor az emberiség már kihalt és helyü(n)ket az állatok (tapírok, őzek, hörcsögök) vették át. Az életunt yuppieként, vagyis nagyon is emberien viselkedő állatok szórakoztatására az Istenasszony és a Halál rendez interaktív színjátékot, amelyben egy emberi lény, Helge életét mesélik el. Szülei megismerkedésétől a születésén át a haláláig. Helge "teljesen átlagos" élete folyamatos küzdelem a szeretethiánnyal, szüleivel, szerelmével, szorongásaival. Mindezt egyszerű, egyenes vonalú történetben mondja el a "színház a színházban" játék.
Az előadott történet nem egyszerűen egy realisztikus tantétel, inkább a szereplők belső reakcióira, érzelmi világára összpontosít. Ezért az is törvényszerű, hogy a fiú születésével egyidőben megjelenik Helge Félelme, aki hol tanárként, hol pszichiáterként, hol kíméletlen munkaadóként nyomasztja a gyermeket, majd a felnőtt férfit.
A játékban vagy az előadott történet emberi dimenziója, vagy a "nézők" síkja kerül előtérbe. Így, a váltakozó szemszögek révén lehetőség nyílik arra, hogy időnként beleéljük magunkat a Helge élettörténetbe, de olykor el is távolodjunk tőle, és olyan cinikusan tekintsünk rá, ahogyan a tapír és társai teszik. Előbbiben a mélyen emberi léthelyzetek, utóbbiban a "brechti" songok is segítséget nyújtanak.
Sibylle Berg 2002-ben bemutatott darabja nagy sikerrel fut több németországi színház műsorán. Magyarországon a kecskeméti Katona József Színházban kerül először bemutatásra.

A(z) Kecskeméti Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Hozzászólások