Színház

Hoffmann meséi

opera, 3 felvonás, 242 perc, angol, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Történik Német- és Olaszországban, 1800 körül
Cselekmény:
Előjáték: A titokzatos Lindorf tanácsos megszerzi a híres énekesnőnek, Stellának azt a levelet, melyben a díva találkára hívja imádóját, Hoffmannt, a költőt. A kocsmában népes diáksereg mulatozik, megérkezik Hoffmann is. Borús a kedve, de úgy érzi, Stella szerelme kárpótolja minden csalódásért. Az énekesnő három nőideált egyesít magában: a művésznőt, a fiatal lányt és a kurtizánt. Hirtelen támadt ötlettel - a diákok hangos ovációjával kísérve - belekezd szerelmi kalandjainak elbeszélésébe.
I. felvonás: Spalanzani, a híres fizikus Coppelius segítségével bábut készít, amely szépségével lángra gyújtja Hoffmann szívét. Olympia az egybegyűlt vendégek előtt bravúros áriát énekel, a szerelmes Hoffmann közeledését azonban közömbösen fogadja. A társaság táncba kezd, a költő Olympiát kéri fel, de az egyre gyorsabban működő szerkezet eszeveszett forgása elszédíti. Olympiát szobájába kísérik, ahonnan kis idő múlva óriási csörömpölés hallatszik: Coppélius összetörte a csodálatos szerkezetet. A vendégek gúnyosan kacagnak a kétségbeesett Hoffmannon, aki egy gépezetbe szeretett bele.
II. felvonás: A karnevál színes forgatagában népes vendégsereg gyűlik össze Giulietta házában új imádója, Hoffmann tiszteletére. Giulietta Dapertutto hatalmában áll, azért szédíti el a férfiakat, hogy lelkük Dapertutto zsákmánya legyen. Most a költőn a sor. A szép kurtizán azonban tőrbe csalja és már egy másik áldozatra veti magát.
III. felvonás: A bájos Antonia édesanyja betegségét örökölte, ezért apja eltiltja az énekléstől. Titkos jegyesét, Hoffmannt is tiltja a lánytól, a fiatalok azonban mégis megtalálják egymást. Antonia köhögési rohamától és a kuruzsló orvostól megrettenve Hoffmann is arra kéri a lányt, ne énekeljen többé. Ám Antonia lázas önkívületben addig dalol, amíg holtan nem esik össze.
Utójáték: Hoffmann befejezi kocsmai elbeszélését. Kimerülten mély álomba szenderül. Stella megjelenik, nevén szólítja, de a költő nem reagál. Lindorf karját nyújtja a művésznőnek és együtt hagyják el az ivót.

Parádés szereposztásban újítja fel a Met a francia operett fejedelmének utolsó művét. Az amerikai színházi élet legnagyobb elismerésének számító Tony-díjas Bartlett Sher, a rendező így nyilatkozott a műről: "mágikus utazás, amelynek során a szereplők lelkének különböző megnyilvánulásait kísérhetjük végig."

A(z) Belvárosi Mozi - Szeged előadása

Bemutató időpontja:

2009. december 19., Belvárosi Mozi - Szeged

Stáblista:

Hozzászólások