Színház

In Memoriam Borbély Szilárd: Szemünk előtt vonulnak el

színmű, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Íme, fogalmak vonulnak el
Az anyaméhben vonulnak el
A születés pillanatában
(...)
Az idők kezdete óta közelednek
Mintha mindig ide tartottak volna
Mert ide kellett érniük
(...)


Az előadás próbái egy hétköznapi, ha egy ősbemutatóra készülés lehet hétköznapi, ősbemutatóra készülésnek indultak. Régóta meg akarták csinálni. Mert olyan kérdésekkel dolgozik Borbély Szilárd, amik a társaság tagjait régóta foglalkoztatják. Ezek a miskolci fenegyerekek, akik tényleg szívből csinálnak színházat. Akik, azért választanak egy darabot, mert csak. Mert csak és kész!

Aztán történt valami. Borbély Szilárd 2 hónapja tragikus hirtelenséggel elhunyt.

A próbák folytatódtak, az előadás elkészült, mert csak.

A darabnak nincsen rendezője, mert Harsányi Attila nem rendező, nem rendezett. Harsányi csak végig pofázta az előadásokat és ez lett belőle, mert csak.

Harsányi, aki Miskolc városától a napokban Déryné-díjat kapott, az a Harsányi, aki azért adja elő Kassáktól a Ló meghalt, mert megérdemli.

Nehéz bármit mondani az előadásról, mert ősbemutató, a darabról pedig talán elég Földes Györgyit idézni: " Sok vonásában ismerős história, Jézus-születéstörténet-verzió, amelyben ráadásul Apa és Fiú lényegi azonossága is benne foglaltatik, sőt, az előbbi eredeti láthatatlansága is érthetővé válik. Csakhogy itt valahogy végleg keserűvé lesznek a történések: a madonnát és kisfiát - biztos, ami biztos alapon - elhurcolják, a Halál Menetébe száműzik, s továbbra is él bennünk a kétely: ez a kegyetlen Isten nem létezik, csak a rá hivatkozó s belőle élő intézményesített gonoszság mutatja fel nekünk mindegyre a képét."

Ez az előadás az a fajta, amit látni kell. Amire sokáig fogunk emlékezni. Ahonnan a mozdulatok, szavak valami örökkévalóságig fognak kísérni minket.

A(z) Bakelit Multi Art Center előadása

Bemutató időpontja:

2014. május 26., Bakelit Multi Art Center

Stáblista:

Hozzászólások