Színház

Iván, a rettenet

színmű, magyar, 2016.

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

Társasházi science-fiction

A Radnóti Színház idei első bemutatója Mihail Bulgakov híres komédiájának kortárs átdolgozása lesz: a zsúfolt társasház élete egy időgép hatására a feje tetejére áll, Rettegett Iván cár és a kicsinyes házmester szerepet cserélnek, történelmi korok idéződnek meg, és miközben a jelenben a szereplők besúgják egymást, a múltban háborúk törnek ki. "Mit is mondhatnék? Ha nem csapjuk be saját magunkat, sürgősen becsapnak minket mások. És egyáltalán, ha sikerül becsapnod azt, amit úgy hívsz 'saját magad', az már egy nagyon szép eredmény. Mert rendszerint fordítva van, az csap be minket." (Viktor Pelevin)

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. október 16., Radnóti Színház

Stáblista:

Szereplők

Iván Vasziljevics (házmester)
Uljana Djumálna (házmesterné)
Szergej Tyimofejev (feltaláló)
Anaida Mihajlovna (filmszínésznő)
Jakin Snittov (filmrendező)
Miroszláv Kicsorszkij (tolvaj)
Spak Poljoska (besúgó)
Mihail B. (pátriárka)
O. Nyaleszkaja (cárné)
Pjotr P. (házmestertanonc)
Hadhjalmar (svéd követ)
P. Howard (cserediák)
Fekete Sereg

Hozzászólások

10/10
geliii... 2021 jan. 13. - 21:00:25 10/10
Én rettenetesen élveztem ezt az előadást, sajnálom, h csak felvételről láttam! Zseniális, észbontó, szórakoztató, időnként szakadtam a röhögéstől... akár a kommenteken...
10/10
1/10
kira90 2018 ápr. 09. - 22:04:41 1/10
Értelmezhetetlen, a legrosszabb darab amit valaha láttuk.
Annamaria Prikler 2018 jan. 13. - 21:34:47
Minden elemében ZSENIÁLIS darab! Köszönöm az élményt! <3
domo25 2017 ápr. 29. - 22:06:36
A darab a nevéhez hûen: rettenetes. A darab alatt a színészek olyanok voltak, mint akik beszívtak. Borzalmasan gagyi és színházba nem illõ
csakreálisan 2017 ápr. 01. - 23:36:04
Ezt a darabot sürgõsen le kellene venni a repertoárról. A fény és a hangeffektek kifejezetten zavaróak, mûvészileg a legalacsonyabb szint, amit eddig ebben a színházban láttam, bár már pár borzalmat végig kellett szenvedni. Itt csak a szünet elõtti 5 percig bírtuk, az eszetlen "lövöldözések, robbantgatások" miatt szabályosan kirohantunk a nézõtérrõl.
1/10
Tímea2 2017 márc. 22. - 22:52:00 1/10
Sajnos a Bálint András-korszak után nagy lett az ûr. Jelzi ezt ez a szánalmas darab is. Én sem bírtam végignézni, pedig nem szoktam szünetben felállni. Nem tudtam, hogy az elmeosztály szabadult-e be a színházba, vagy én vesztettem el teljesen a \"humorérzékem\". Nem értem, hogy az általam szeretett és nagyra becsült színészeket hogy lehet ilyen lehetetlen helyzetbe kényszeríteni... Értékelhetetlen, rémes és kiábrándító darab, remélem pillanatokon belül lekerül a színház repertoárjáról.
0/10
2/10
surviver 2017 jan. 24. - 09:06:42 2/10 Előzmény kertes
Tökéletes hozzászólás!

Az utóbbi 10 év minden elõadást láttam a Radnótiban,melyek tetszettek, sõt több közülük kiváló volt. Az Iván, a rettenet a nevéhez hûen rettenetes, unalmas, bugyuta és értelmetlen. Sajnálom, hogy nem jöttem el az 1. felvonás után.
Zsótér és Vidnyánszky A. mellett a harmadik ifjú V.A. lett az, akinek semmilyen rendezését nem fogom többet megnézni.
2/10
kertes 2017 jan. 21. - 23:47:03
Bulgakov drámáját Sztálin évekig nem engedte színre vinni. Ma már tudjuk, a kommunista diktátor példaképe volt a környezetét kiirtó középkori cár, és rengeteget tanult Rettegett Ivántól. Bulgakov viszont nem csak a diktatúra éles kritikáját adta mûvében, hanem a mindenkori emberi gyarlóságot és kicsinyességet is találóan mutatja be - iszonyúan szellemesen, a legkacagtatóbb humorral, élvezetesen. Nem véletlen, hogy az orosz televízió fõ csatornája minden évben - a legnézettebb mûsoridõben, szilveszterkor - bemutatja a darabból készült filmet. Nincs szükség átírásra, aktualizálásra, modernizálásra; az úgy, ahogy van, örök siker. Ifjú Vidnyánszky nem sokat kockáztatott tehát, amikor hozzányúlt. Az Iván, a rettenetbõl azonban - mint az elõttem szóló találóan fogalmazott - egy rettenetes darab lett.

A Bulgakov színdarabját átíró Vecsei H. Miklós nem sokat törõdött azzal, hogy a diktátorok kifigurázásához mai példákból merítsen, pedig lenne mibõl. Magyar környezetbe se tette az eseményt, viszont az eredeti orosz tárbérlõház hangulatát sem tudta visszaadni. A darabot úgy tették "kor-szerûvé", hogy vakus fényképezõt, antennát, mikrofont és külföldi cserediákot tettek bele. Ja meg effekteket: rengeteg robbanás, pisztolylövés, ledhatású körlámpák, villódzó fények. S hogy teljesen modern legyen, az egész ugyebár egy filmforgatás...?... Így lett belõle egy összevissza rohangászó emberekkel teli érthetetlen kavalkád, ahol azon kell nevetni, hogy valaki megbotlik egy drótban. Teli semmitmondó utalásokkal, olcsó poénokkal, azok többszöri megismétlésével és (ha már film) hosszú unalmas snittekkel.
Maga a briliáns Bulgakov-alapötlet (a diktatórikus XX. századi házfelügyelõ egyszer csak Rettegett Iván korába kerül vissza, míg a XVI. századi orosz cár egy társasházba) teljesen kiaknázatlan maradt, ahogy Bulgakov éles szemmel jellemzett karakterei, helyzetkomikuma, telibe talált bemondásai is nyomtalanul eltûntek. Egy olyan kimunkált figura, mint a ravasz Spak, akin a Bulgakov drámában és filmben halálra röhögtük magunkat, itt, ifj. Vidnyánszkynál egy behemót idióta, akit érteni nem, csak sajnálni lehet. László Zsolt a fõszerepben egyáltalán nem volt igazi házmester, de még csak rettenetes sem.
Ahogy Vecsei H. Miklós szövege lapos jópofaságok halmaza, úgy névrokona, Vecsei Kinga Réka jelmeztervezõ elképzelési is tele üres poénokkal (az egyik szereplõ rövidnadrágban, a másikon Coca Cola infúzió lóg stb.) A díszlet orosz közhelyekbõl áll: esik a hó, emberek bundában, medve szünetben a nézõkkel évõdik. Élvezhetetlen vásári bohózat.
fuad 2017 jan. 17. - 00:05:33
Valóban rettenet(es) a darab, hogy igazodjak a leharcolt szójátékaihoz... A legrosszabb az egészben, hogy (utólag elolvasva) a kritikák próbálják afféle jópofa, modern, merész (!) elõadásnak beállítani, miközben egy (erõltetett) mûvészi mázzal leöntött, esztrádkavalkádról van szó... Sajnálom,hogy nem mentem el az elsõ felvonás után, mert akkor még pislákolt a remény, hogy lesz belõle valami, de nem lett.
1/10
nagy-12345 2016 nov. 11. - 13:06:26 1/10
Sajnálom az idõmet, amit erre a borzalmas idétlenkedésre pazaroltam.
A színészek hiába jók, sajnos ehhez még õk is kevesek voltak.