Színház

Jelenetek egy házasságból

játék, 2 felvonás, 180 perc, magyar, 2007.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Egy mai házasság felbomlásának történetét meséli el Ingmar Bergman humorral, keserű igazságokkal; a szeretet és taszítás bonyolult lélektanát igyekszik ábrázolni ebben a műben. Egy házaspár zökkenőkkel teli életét, egy színészházaspár jeleníti meg ebben az előadásban, nem hétköznapi módon. Mindannyiunk problémáit boncolgatják saját életük tárházán keresztül úgy, hogy közben minden szerepet ők maguk alakítanak a színpadon.

"Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetre méltók. Egyszerre." - írta Ingmar Bergman a XX. század egyik leghíresebb filmrendezője, a darab szerzője.

Détár Enikő és Rékasi Károly több mint 20 éve házasok, két gyönyörű gyermek szülei. Életük talán legnagyobb szakmai kihívásával néznek most szembe:

"Dolgoztunk már együtt, egy színpadon, de ilyen fajsúlyú darabban és egymás partnereként még soha. Ennyi év után már a legkisebb rezdülésből tudjuk, hogy éppen mire gondol a másik. Éppen ezért bizonyos szempontból könnyebb és mégis talán ugyanazért sokkal nehezebb együtt játszanunk egy ilyen szerepet, mint egy idegennel. - mondta Détár Enikő, aki elárulta: Ők maguk is átmentek már bizonyos konfliktusokon azok közül, melyet most a színpadon láthatunk.
"Szerintem nincs is olyan komoly kapcsolat, amelyben a darabban történt jelenetek minimum felén nem mentek át a felek. Mégis nehéz mindezt a saját pároddal bemutatni. Előfordul, hogy egy vadidegennel kell csókolózni, vagy Karinak például gyakran vannak olyan szerepei, hogy verekednie kell. Soha egyikünknek sem okozott ez gondot. Most azonban az ágyjelenetnél is úgy viselkedtünk, mint a kamaszok, nagyon sokszor nekifutottunk, mire úgy sikerült, ahogy szeretnénk.
Amikor pedig az agresszió már nem csak a verbalitás szintjén jelenik meg, hanem fizikailag is, azt eljátszani talán életünk eddigi legnehezebb feladata."

A(z) Madách Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. december 8., Madách Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Johann 2013 okt. 06. - 23:10:16 10/10
Éppen két esztendeje láttam ezt a kiváló darabot a Klebelsberg Kultúrkúriában. (Érdekességként megemlítem, hogy a helyszínen tekintette meg az elõadást Prõhle Gergely helyettes államtitkár úr is.)
Ahogyan Straub Dezsõ fórumában már kifejtettem, Bergmant egyértelmûen az alapmûveltséghez tartozónak tartom, ezért nagy várakozással ültem be a darabra. (Úgy alakult, hogy eddig sajnos csak az Úrvacsorát és A csendet láttam a híres Bergman filmek közül, ezt nem.) Nem csalódtam! Drámai erõvel jelent meg a színpadon mindaz, amirõl az eredeti mû is szól(hat), s talán mondhatom: sokkal érthetõbb ez az üzenet, mint az általam eddig megismert Bergman-filmeké.
Bizonyos - talán némileg kiragadott - szempontból mondhatjuk, hogy igazából az Marianne és Johan igazi tragédiája, hogy nem tudják az igazság és a szeretet kettõsét egyszerre birtokolni. Amikor azt hiszik, hogy szeretnek (és boldogok), nagyon messze járnak az igazságtól, valójában látszatvilágban élnek. S mire rátalálnak az igazságra (más szóval: az õszinteségre), elveszítik a boldogságot (vagy a boldogság illúzióját). A nagy kérdés, hogy van-e más út...
Tudom, hogy megy most a Radnótiban is ugyanez a mû (más szereposztással), de azt hiszem, nem megyek el rá. Nagyon mély nyomot hagyott bennem ez a változat... S egyébként a színészeket is megviselte. Fõleg Détár Enikõn látszott mindez a meghajlásnál. Amirõl akkor még gondolhattam, hogy ez pusztán a színészi beleélõ-képesség eredménye... Azóta kiderült egy s más... S így talán nem csak szorosan vett színházi okai vannak, hogy már nem látható színpadon ez az elõadás. (Bár tény, hogy azóta is játszanak Rékasi Károllyal közösen: a József Attila Színházban A rózsák háborúja jelenleg is mûsoron van. Valószínûleg érdemes gyorsan megnézni, mert ki tudja, meddig.)
10/10
Marcipáncica_ 2011 márc. 11. - 11:44:16 10/10
Jó darab, erõs történet, és kiváló alakítás.
Én is úgy láttam hogy õket magukat is megviselte az egész.
Nehéz lehet minden egyes alkalommal újra és újra átélni a megrázó és kemény részeket.
10/10
cavanna 2008 okt. 29. - 23:20:08
Megrendítõ volt, maga Enci és Kari is kicsit kiakadtak a végére. Az ember fájdalmasan talál magára és a kapcsolatára egy-egy jelenetben, ajánlom mindenképp! Nagyon voltatok Enci és Kari!