Színház

Kalap - kabát

előadás, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A magyar színházi palettán nemigen találunk clown produkciót, főleg nem produkciókat, hogy válogathatnánk is, ahogyan tehetik az orosz, francia vagy amerikai nézők. Időről időre szöget üt a fejünkbe, vajon miért nem vesszük komolyabban ezt a csöppet se könnyű műfajt?! Hiszen szavak nélkül vagy csak nagyon kevés szöveggel is rendkívüli hatást gyakorolnak ránk a játszók. Előadásunk ihletői Samuel Beckett és Örkény István, az abszurd és a groteszk kiemelkedő alakjai. Központi témájuk az értékek és a fogalmak relatívvá válása. Beckett legismertebb művei gyermeki kreativitást, bohózati elemeket, brutalitást és lírát szintetizáló, filozófiai kérdésekre, metafizikus élményekre fogékony írások. Örkény a magyar abszurd dráma kitűnő képviselője. Írásait groteszk humor hatja át, nincs bennük egyértelműen jó vagy rossz ember - a tragédiák néhol komédiába fordulnak, szereplői hol így, hol úgy reagálnak az eseményekre. Mi is ezen elemekből indultunk ki a produkció megalkotásánál.

Egy igazi bohóc nem csupán egy idétlenkedő krumpliorros figura, akinek végtelenül egyszerű a bőrébe bújni. Összetett jelleme, szerkesztett bukdácsolása és szívszaggatóan keserű életfilozófiája van. Mindent tud, vad és aljas, lefegyverzően szelíd, ismeri az abszurditást és a sivárságot, arrogáns és vétlen áldozat, toprongyos és elegáns. Lopakodik, ugrál, fenyegetőzik, megalázkodik, sajnáltatja magát.

A lényeg és a középpont mindenképp az esendő, jó és rossz ember: Valaki és Akárki. ők játszanak egymással, a nézőkkel, a világ dolgaival. Laza, életszerű történet kerekedik az etűdökből, nagyrészt szavak nélkül: mozgással, pantomimmel, képekkel és erős vizualitással érzékeltetve.

A(z) Bartók 32 Galéria előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások