Színház

Kiegyezés/150

táncelőadás, 2017.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

1867-ben kompromisszumok árán de bízva Magyarország jövőjében a forradalmat véresen megtorló hatalom és a Deák Ferenc vezette szilárd többségű magyar politikai elit között létrejött a kiegyezés. Az ellentmondásos és sokat vitatott történelmi tények ellenére a kiegyezés soha nem látott gazdasági és kulturális fellendülést hozott Magyarországon, s megkezdődhetett a boldog békeidők rövid, ámde feledhetetlen korszaka.

Népi táncaink és viseleteink gazdagsága, szépsége, hagyományaink sokszínűsége egyre inkább a műveltebb réteg látókörébe került, s maga a parasztság is egyre büszkébben és igényesebben tekintett saját kultúrájára. Valósággal burjánzott a díszítőművészet, színesedtek a viseletek, miközben a különböző nemzetiségek megtartva saját kultúrájukat békében megfértek egymás mellett.

150 évvel a kiegyezés után népművészetünk e soha nem látott virágzásának kívánunk emléket állítani, bemutatva a magyar nép és a mellettünk élő nemzetiségek virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját, csodálatos zenei világát és szokásait.

Forgatókönyvíró, dramaturg: Zs. Vincze Zsuzsa
Zeneszerzők: Rossa László, Szabó Dániel, Szarka Tamás
Zenei szerkesztők: Papp István Gázsa, Szabó Dániel
Látvány: M. Nagy RichárdJelmez: Zs. Vincze ZsuzsaDíszlet: Götz Béla
Koreográfusok a meghívott együttesek koreográfusai, valamint Sánta Gergő, Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán
Táncos asszisztensek: Rab Edina, Tompa Attila, Tókos Attila, Valach Gábor
Közreműködik: Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, Hosszúhetényi Népi Együttes és a Zengővárkonyi Népi Együttes és zenekara, Bagi Muharay Elemér Népi Együttes
Söndörgő Együttes (hangfelvételről)
Színművészek: Farkas Dénes, Rátóti Zoltán, Oberfrank Pál (hangfelvételről)
Rendező, koreográfus: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, Kiváló Művész

A(z) Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások