Színház

Koldusopera

előadás, magyar, 2001.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A KOLDUSOPERA ma rendkívül aktuális darab. Részint azért, mert a szegénység ma Magyarországon olyan méreteket öltött, hogy a színmű nyomorult világa a mindennapi élet egyenes folytatásának tűnik. A koldusok serege a színház földrajzi környezetében folytatódik. Részint pedig azért aktuális, mert a mű egyik legkritikusabb vonala, a gengsztervilág és a rendőrség összefonódása, összjátéka ugyancsak napjaink valósága. Bicska Maxi és Tigris Brown barátsága nap mint nap gátlástalanul a képünkbe vigyorog a médiumokból.
Bicska Maxi a darab végén így szól a közönséghez: "Hölgyeim és Uraim. Egy hanyatló társadalmi réteg hanyatló képviselőjét látják most maguk előtt. Minket, egyszerű polgári kézműveseket, akik csak feszítővassal dolgozunk a kiskereskedők páncélszekrényein, elnyelnek a bankok mögött álló nagyvállalkozók. Mi egy tolvajkulcs egy részvényhez képest? Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest? Mi egy ember meggyilkolása egy ember alkalmazásához képest?"
A Koldusopera tehát ma Magyarországon tele van áthallásokkal. Ez indokolja ugyan műsorra tűzését, de nem könnyíti meg a színház művészi munkáját. Nem lehet ugyanis az áthallásokra hagyatkozni, hanem meg kell találni az előadásnak azt a teátrális formáját, amely nem egyszerűen a mondatokkal, hanem színi megoldásaival, eredeti színi megoldásaival sugározza ki a darab ma legaktuálisabbnak vélt tartalmait. Ezeket a teátrális formákat keresi most a Katona József Színház társulata.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. február 17., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások