Színház

Kortárs fabulák, magyar valóság, kortárs írók, slam-parti

performance, magyar, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Pulitzer-díjas irodalmi portál hagyományos, nagyszabású összművészeti szilveszterén tanulságos állatmeséiket adják elő kedvenc íróink. Kicsiknek is, de inkább nagyoknak.

A litera szeptemberben nyitotta meg a Nemzeti Állatkertet, amely karácsonyig látogatható és minden hétvégén új állatmesével örvendezteti meg az olvasót, és arra kérte szerzőit, hogy Heltai Gáspár reformáció-kori Száz fabulája nyomán írjanak kortárs fabulát. Így született meg a kortárs fabula, az olyan példázatos állatmese, amelynek főszereplői - létező vagy képzelt állatok - karakterükben, viselkedésükben és tetteikben korunk jellegzetes alakjait, helyzeteit vagy akár képtelenségeit jelenítik meg. A mesék szolgálhatnak tanulsággal, eljuthatnak életbölcsességek megfogalmazásáig, vagy megkérdőjelezéséig, lehetnek ismert, klasszikus fabulák modern átiratai, vagy egészen új művek, amelyek reflektálnak a jelen történéseire.

A litera előszilveszteri buliján e mesék elevenednek meg, szerzőik Ficsku Páltól kezdve, Lángh Júlián át Péterfy Gergelyig a kortárs irodalom legkiválóbb alkotói. A Nemzeti Állatkert benépesítésében részt vesz: Berniczky Éva, Darvasi László, Dragomán György, Vörös István, Szőcs Géza és még sokan mások.

Az estet záró slam-parti keretében a rendezvényen szereplő fabulák főhőseire ismert MC-k, slammerek, rapperek és DJ-k improvizálnak.

A(z) Trafó előadása

Stáblista:

Hozzászólások