Színház

Lenni vagy nem lenni

komédia, 2 felvonás, magyar, 2011.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

A Lenni vagy nem lenni egy magyar szerző, Lengyel Menyhért művéből készült, világhírű film alapján született, és kiváló példája annak, hogy a zseniális tollú Lengyel Menyhért nemcsak az itthoni színházakat hódította meg, de Amerikát és a filmvilágot is. Ebben az elragadóan mulatságos történetében egy csapat színész küzd a hitleri démonnal a fennmaradásért, a színházért, s szembeszállnak a történelem nagy erőivel, és győznek.

1939 augusztusában vagyunk Varsóban. Látszólag még minden a rendes és békés kerékvágásban zajlik, de váratlanul egy alacsony, jellegzetes kis bajuszos ember lép a hentesbolt kirakata elé. Olyan ismerősnek alak... De vajon mit akarhat?

Ezzel az epizóddal kezdődik a darab, de e vészjósló kezdet után fordulatos komédiává, izgalmas és tartalmas krimivé változik. A Lenni vagy nem lenni az állhatatosság, a tehetség, a színházi varázslat és a túlélési ösztön története is. Csodálatosan emberséges, fordulatos és mulatságos mese egy színtársulat tagjairól, akik egy izgalmas és veszélyes csapdahelyzetben színészi képességük segítségével küzdenek a saját és mások életéért.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2011. október 7., Vígszínház

Stáblista:

Szereplők

Józef Tura (színész)
Maria (a felesége, színésznő)
Bronski (színész)
Kasparek (színész (Katona 1.))
Grynberg (színész (Katona 2.))
Rawitsch (színész (Katona 3.))
Anna (Maria öltöztetőnője, súgó és sminkes)
Andrzej Stasnik (repülőhadnagy)
Siletzky professzor (SS-Obersturmbannführer)
Erhardt (SS-Gruppenführer)
Schulz (segédtiszt)
Külügyes
Müller százados (SS-katona)
Brandt hadnagy (SS-katona)

Hozzászólások

kissmekate 2012 nov. 09. - 12:48:43
Tegnap láttam a Vígszínházban, és bátran ajánlom mindenkinek. Magát a történetet már a filmrõl ismertem, így az túl sok újat nem tudott mutatni. A színészek közül Fesztbaumot tudom kiemelni, õt mindig is kedveltem és Kerekes József kitûnõ játékát. Kedvcsináló a darabhoz: http://www.youtube.com/watch?v=kyNkww2e39U
Így lesz (nagy betûvel írva) A Színészbõl Hitler, avagy viccesen szólva: az egyetlen színészünk, akinek öltözõjében az egykori führer fotója "díszeleg" Na, hasonlít? :-) Fesztbaum zseniális http://www.youtube.com/watch?v=v93autQQR_8
Zizu82 2011 dec. 01. - 18:44:47 Előzmény Elenore
Borzasztó volt, az elsõ részén gyakorlatilag majdnem elaludtam. Az az egy momentum, amiért mégis megérte az Fesztbaum Béla volt, ahogy Hitlert alakította a végén. Az hatalmas volt. A színészi játék egyébként nem rossz, maga a darab, ami nem jött össze. Gyuriska János kap még 1 piros pontot, de aztán ennyi.
10/10
Elenore 2011 nov. 05. - 10:42:14 10/10
Gyönyörû darab, szenzációs a történet, ajánlom mindenkinek.