Színház

Lúdas Matyi

zenés mesejáték, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi

A darab a közismert Fazekas mű színpadi feldolgozása. A szegény - és ugyanakkor végtelenül lusta - Matyi megígéri a gazdag, gonosz Döbrögi uraságnak, - aki el akarta rabolni a libáját, valamint huszonötöt veretett a legényre-, hogy háromszorosan fizeti fizeti vissza a rajta esett sérelmet. Állja is a szavát, s miközben az elégtételre készül, világot járt, művelt, okos ember lesz belőle.
Állandó segítőtársa a kissé butuska Rozi liba, a világ egyetlen beszélő libája. Ám ahhoz, hogy háromszor verhesse el Döbrögit, ahogy elhatározta, Matyinak a vásározó falubelieket is maga mellé kell állítania. Miután ez is sikerült, semmi sem állhat az igazságszolgáltatás útjába. A jó megdicsőül, a rossz elnyeri méltó büntetését, mi több, megígéri, hogy végleg megjavul.
A tanulság persze itt nem ugyanaz, mint az alapműben: ész, kitartás és bátorság végül is győzedelmeskednek a durva és korlátolt hatalom felett. Úgy hiszem ez méltó tartalom arra, hogy átadjuk a legifjabb korosztályoknak.
Ennek formája pedig, ezen említett darab bemutatása lenne, a debreceni Csokonai Színház nagyszínpadán.
A helyszín méltó körülményeket garantál a produkció minél magasabb színvonalú létrehozásához. A forgószínpad lehetővé teszi a darab különböző helyszíneinek (vásár, építkezés, erdő, Döbrögi szobája) a játék megkívánta gyors változásait, ezen kívül a proszcéniumon - festett háttér előtt - zajlana a küzdő jelenet, vagyis itt lenne a döbrögi libagyöp.
Bár a díszletek és jelmezek a realista megfogalmazástól kissé elemelve - a XVIII. század Magyarországát idéznék, a zene teljesen mai : friss szellemes és játékos, a gyermekközönség által könnyen befogadható.

(Jámbor József - rendező)

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. október 21., Csokonai Színház

Stáblista:

Szereplők

Lúdas Matyi
Rozi (a liba)
Fazekas Mihály
Öregasszony fia
Orvos doktor III.
Hajdú I. Sándor (hajdú)
Hajdú II. Sándor (hajdú)
Döbrögi Mihály
Döbrögi Mihályné
Erzsike (a lányuk)
Orvos doktor I.
Öregasszony
Gyümölcsárus

Alkotók

Hozzászólások