Színház

mackóélet/mackóálom

előadás, magyar, 2016.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Ajánló - Gyerekeknek

"Mindenki megvan? Csöndet kérek!
A szádat csukd be, s nézz oda!
Színház van ott bent, medveszínház
- olyan, mint egy játszószoba."

Kedves Nézőink, kicsik és nagyok!

Örömmel jelentjük, hogy megnyitotta kapuit az első budapesti medveszínház a Vas utca 2/C alatt. Láttatok már mackót fogat mosni? Tudjátok, mi a mackók kedvenc közlekedési eszköze? És azt, hogy milyen az élet a mackóóvodában? Szerintetek mit játszanak a mackók délután? Ha szeretnétek látni, hogyan élnek a mackók, akkor itt a helyetek! Bepillantást nyerhettek a mackók életébe és álmaiba. Ők nagyon várnak titeket! Gyertek!

Ajánló - Szülőknek és Pedagógusoknak

A mackóélet/mackóálom 5-8 éves gyerekeknek, a nagycsoportosoknak és az általános iskola 1., 2. osztályosainak szól. Az előadás kortárs magyar költők gyermekverseire épül, akik könnyedén (de nem feltétlenül könnyed témákról) és érvényesen szólnak a célközönséghez. Az előadásban olyan költők verseit használjuk fel, mint Erdős Virág, Gimesi Dóra, Havasi Attila, Kántor Péter, Kiss Gabriella, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Kollár Árpád, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Lackfi János, László Noémi, Mesterházi Mónika, Nagy Orsolya, Oravecz Imre, Ranschburg Jenő, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Varró Dániel. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek játékos módon ismerkedjenek meg a kortárs magyar gyermekköltészettel. A játékosságot nem csak a versek friss lendülete, hanem az előadáshoz kapcsolódó színházpedagógiai foglalkozás biztosítja. Végvári Viktória színházpedagógiai konzulens 14 éve dolgozik a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági színházban, számtalan előadáshoz készített már feldolgozó foglalkozást. Szeretnénk, ha a mackóélet/mackóálom esetében ez a közös feldolgozás nem az előadás előtt vagy az előadás után, hanem konkrétan az előadás alatt történne meg. A gyerekek amellett, hogy egy színházi előadás nézői, az események aktív résztvevőivé válnak. A mackók életét és történeteit időnként közös játék és kreatív feladatok egészítik ki, melyekben a színházpedagógus mellett a színészek is aktív részt vállalnak. Ez a foglalkozás segíti a gyerekek bevonódását a történetbe, illetve könnyebben feldolgozhatóvá teszi számukra az előadást és az előadásban felbukkanó témákat. Az előadást követően a gyerekek a színészekkel közösen a mackók vágyairól, álmairól gondolkodnak, beszélgetnek. Ennek köszönhetően a nézőknek lehetőségük van arra, hogy eldöntsék: a történet mely pontjain szeretnének távolságot tartani a helyzetekkel, vagy éppen bevonódni az eseményekbe. Igyekszünk egy mai magyar óvodás és kisiskolás életének összes fontos állomását és aspektusát körbejárni, kezdve az olyan hétköznapi eseményeknél, mint a fogmosás, az öltözködés vagy a tömegközlekedésen való utazás, az óvodai és az iskolai mindennapok, egészen a komoly témákig, mint a családon belüli konfliktusok, a testvérlét, a gyerekszerelem, az összetartozás, a szülők válása vagy egy közeli hozzátartozó halála. A mackóélet/mackóálom cselekménye kb. 3 év történéseit öleli fel, mégis úgy tűnik, mintha egy napba sűrűsödne az egész történet. Együtt ébredünk, és együtt alszunk el a mackókkal, és velük együtt éljük át mindazt, ami napközben történik velük.

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

9/10
FElepHánt 2016 jan. 16. - 11:21:15 9/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

MACKÓÉLET/MACKÓÁLOM---Tengely Gábr---III.bábszínész osztály---Ódry

Költõink a legsötétebb idõkben menekültek a gyermekversekbe, ám most, a sötétedõ világosság idején önindításból mûvelik ezt a szívünknek kedves területet. Gimesi Dóra mackóéletbe transzformálja vagy húsz poéta verseit, Erdõs Virág-tól Kiss Judit Ágnes-en át Tóth Krisztiná-ig, de hogy a férfiak hiúsága se szenvedjenek csorbát: Kukorelly, Lackfi, KAF és
Varró Dániel , sõt, még drága Ranschburg Jenõ költeményeit is.
Tengely Gábor rendezése már az elõtérben csatát nyer: Kovács Domokos és a bakfis-tündér Fõglein Fruzsina percek alatt tanít be egy dalocskát a nagycsoportos közönségnek, Fejes Kitty pompás gesztuskombinációival fûszerezve! Énekelve vonulunk a Padlás-ra, ahol szigorúan mezítláb kucorodunk a terem mûfüves közepére. A köröttünk zajló játékot szüntelen fej- és ülep-forgatással követjük, a maximális erõbedobással játszó csapat elképesztõ iramban ontja a rigmusokat. A Mackók élete pontosan olyan, mint a miénk, a reggeli fogmosástól Pöhhh!/ az esti meséig. Körbe-körbe haladt a színtér, a díszletet a szereplõk testtájai adják, bútorok, hegyek, lépcsõk és utak, de még a villamos, a busz és a troli is fantasztikus koreográfiával testesül meg általuk.
Horváth Alexandra mackója csalódottan hintázik, Horváth Márk sepregetõje elégedetten lapátol, Nagy Petra a legjobb nagymama, Tóth Mátyás szikrázó áramszedõ. A nyári munkabemutatón megismert Pájer Alma Virág-ot Spiegl Anna helyettesíti, az élen Csiby Gergely nyomul, Valentyik Anna elbûvölõ sírás-bemutatót tart.
Hihetetlen temperamentum, lenyûgözõ iram, a csodás rigmusok szellemes humorát a III-os bábszínész osztály energikus összjátéka hatványozza.