Színház

Mars cím nélkül (Untitled Mars)

előadás, 1 felvonás, 90 perc, angol, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Azért kell elmennünk a Marsra, mert ott van - mondja a téma legnevesebb kutatója, Dr. Robert Zubrin. Nos, ha Scheib vezet minket, lehet, hogy mi is vele tartunk." Alexis Soloski, Village Voice 2008 április 15.

Tudomány kontra fikció - ez a témája az amerikai-magyar koprodukcióban készült előadásnak, melynek gerincét egyfelől Philip K. Dick Időugrás a Marson című 1964-es, az elképzelt Marson játszódó regénye adja, másfelől az MIT fizikus és kutató hallgatóival és professzoraival, illetve magyar kollégáikkal készült - harminc órányi anyagnál gazdagabb - interjúk. Az előadásban élő kapcsolásban jelentkezik az MIT Mars-kutató csoportjából Zarah Kahn és Phillip Cunio. A Mars cím nélkül a szigorú tudomány és az előadást részben ihlető science fiction keveréke egy olyan témáról, amely egyre inkább lázba hozza a világ polgárait. A homo sapiens egyik legsajátabb jellemzője a nem lankadó kíváncsiság, amiből a Mars feltérképezésének szándéka is táplálkozik és ez mozgatja az alapvetően magyar-amerikai, ám négy másik ország művészeit is integráló produkciót. Az elmúlt öt évben az egyik legsikeresebb fiatal amerikai rendező, Jay Scheib munkáiban transzdiszciplináris műfajokra összpontosított. A Merényi Anna dramaturg közvetítésével létrejött magyarországi munkái során a Pont Műhellyel, illetve a Krétakör Színházzal két élő film-színházat állított színpadra.
A Mars cím nélkül magyar és amerikai színházművészek és intézmények közötti földrajzi határokat és műfajokat feszegető koprodukció, melynek során Jay Scheib és Merényi Anna, illetve a Pont Műhely két budapesti produkció után először készített előadást az Egyesült Államokban. Eredeti helyszínén, a rangos New York-i Performance Space 122-ban három hétig volt műsoron az Untitled Mars.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. november 28., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások