Színház

Merlin

táncelőadás, magyar, 2014.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Coincidance Kortárs Ír Tánctársulat 2008-ban jött létre, az autentikus ír sztepp és a modern kortárs tánc összekapcsolódásának jegyében. Az ellentétek különös harmóniájaként született meg a kortárs ír tánc műfaja. A Coincidance az eddigi nagy sikerű produkciói (Táncfantáziák, Szentivánéji álom, Széttáncolt cipellők, The Irish Impulse) után a Merlin c. előadásával az Arthur mondakör nyomába ered, ármánnyal, szenvedéllyel és misztikummal teli világba kalauzolja nézőit.

A történet alapja a két őserő, a jó - Niniane, a tavak tündére - és a rossz - Máb, a pogány istennő - szüntelen harca. Az egymással szembenálló, mégis egymást kiegészítő, szét nem választható két kozmikus erő mindennapjaink legapróbb mozzanataiban is megtalálható, de csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhető. A Coincidance előadásában, a jó és a rossz nyughatatlan csatározásában békét csak Merlin, a varázsló hozhat, a két erő egységét egyedül ő képes megteremteni. Merlin a sötétség teremtménye, de a fény úttörője, az egyensúly fenntartója lesz.

Az ír sztepp a lovagvilág formanyelve, a kor és közeg rendkívül látványos ír tánckoreográfiákra ad lehetőséget. Az ír táncból ismert ceilitáncok kiválóan kombinálhatók az angolszász báli táncokkal, a Coincidance extravagáns stílusa a modern zenei világgal kiegészülve rendkívül izgalmas produkciót eredményez.

Gyulai Júlia, a Coincidance koreográfusa újra egy különleges és rendkívüli előadást álmodott: "A Coincidance stílusa, formanyelve, világa nemcsak itthon, de külföldön is egyedülálló, azonban a Merlin c. előadás rendezőjeként még több határon szeretnék átlépni. A Merlin táncszínházi előadás: egyrészt rendkívül erős látványvilággal, varázslatos kosztümökkel, kellékekkel és hatásos koreográfiákkal bír, másrészt számomra a szövevényes történet is nagyon fontos, amelyhez szigorúan ragaszkodtam. A Merlin így végtelenül összetett és sokrétű, egyszerre képes lenyűgözni, mesélni és elgondolkodtatni."

A(z) Coincidance Táncszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások