Színház

Miért lett R. Úr ámokfutó?

előadás

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

R.W. Fassbinder születésének 75. évfordulója alkalmából, 2020 szeptemberében tartotta meg a KVTársulat R.W. Fassbinder és Michael Fengler művének magyarországi ősbemutatóját. A nyár és a kora ősz még fesztivál szereplésekkel telik; az előadás meghívást kapott a szegedi THEALTER és a tatabányai MOST Fesztiválra, a 2021/22-es évadra azonban a KVTársulat merész és rendhagyó tervvel állt elő. Elképzelésük szerint a produkció vándorelőadásként működne; minden hónapban más fővárosi vagy vidéki színházban lenne látható, különleges helyszínen; az adott színház büféjében. Minden színházban csak egyszer, egyetlen alkalommal. Az előadás esemény; minden esetben közönségtalálkozó, tematikus beszélgetés kapcsolódna hozzá. A vándorelőadás szép és előremutató példája lehetne a független szféra és a kőszínházak közötti összefogásnak és együttműködésnek. Emellett pedig az adott színházak repertoárjában egy különleges, egyedi és egyszeri esemény, ahol a
törzsközönség újfajta élménnyel gazdagodhat.

R. úr műszaki rajzoló egy építészeti irodában. Élete minden tekintetben rendezett és konszolidált. Úgy tűnik, hogy boldog és elégedett. Azonban egy napon ámokfutásba kezd… 
„R. úrnak van felesége és gyereke, a családjának van lakása és autója. R. úr a legjobb tudása szerint végzi a munkáját, és minden tőle telhetőt megtesz a családjáért. R. úr szeret nosztalgiázni a régi barátaival, szeret romantikus dalokat hallgatni a feleségével, és szívesen segít a fiának a tanulásban. R. úr igazán elégedett lehet az életével. Csak az a baj, hogy egyesek olykor nem engedik neki.” (Bíró Bence)
Az előadás a címbéli „miért”-re keresi a választ, feltárva a szűkebb és tágabb környezet felelősségét: mi is történik a világban, és mik az emberi boldogulás bennünk és körülöttünk levő gátjai.
Az előadásnak nincs épített díszlete, könnyen utaztatható, bármilyen térben előadható, a látványt Schnabel Zita invenciózus, nagy fantáziájú jelmezei határozzák meg.

A(z) K. V. Társulat előadása

Stáblista:

Szereplők

Amadeus, Benjamin, Willi
Anya, Főnök felesége, Eladónő 2., Doris
Frau Eder, Irm, Tanárnő, Eladónő 1.
Hanna, Ingrid, Főnök lánya
Moland, Hannes

Hozzászólások

6/10
gurkpeter 2022 dec. 28. - 15:12:17 6/10
A darab pontosan adja vissza a kispolgari szellemi sivarsagot. A szinpadi eloadasban keves jelet lattam a jellemfejlodesnek, az egesz egyetlen allitasra epiti a cselekmenyt: ures parbeszedek, a szemelyes kapcsolatok hianya. En nem neznem ujra, ennel melyebbre szanto, esetleg egy szereploben kiutat is mutato muveknek latnam ertelmet. A szineszi jatek rendben volt, szivesen latnam oket egy ennel felemelobb darabban jatszani.
A. CS 2021 nov. 10. - 17:42:27
Pontozni sosem pontozok olyat amit nem láttam és szidni sem szoktam látatlanban semmit, az a tipikus magyar mentalitás. Viszont nagyra becsülöm, hogy színpadra vittek egy ilyen (sajnos kevésbé ismert) remekművet, ez már önmagában elismerést érdemel.
A. CS 2021 nov. 10. - 17:36:35 Előzmény csuribuksi
Pont azért nem pontoztam az előadást, de méltattam azt, hogy elővették a darabot. Sajnos nem is volt lehetőségem megnézni, mivel jelenleg nincs műsoron. Viszont méltatlannak tartottam, hogy nincsenek kommentek itt, mivel megérdemli az előadás, hogy beszéljenek róla.
csuribuksi 2021 nov. 10. - 14:35:25 Előzmény Anonym 2021
Úgy mond véleményt, hogy nem is látta a színdarabot? Tipikus magyar mentalitás.
Anonym 2021 2021 máj. 30. - 22:14:22
Örülök, hogy terjesztik a film mondanivalóját azzal, hogy feldolgozták színdarabként is. Sajnos én nem láttam színházban, de a film megnézését csak ajánlani tudom mindenkinek. Olyan magasan van a mérce, hogy annak a színdarab valószínűleg nem érhet nyomába. De azért mindent támogatók, ami népszerűsítheti Fassbinder filmjeit! Örülnék, ha több emberhez eljutnának.
9/10
matezinho 2020 okt. 08. - 09:49:11 9/10
Remek előadás, kiváló színészek. A film végén van egy fontos jelenet (amikor a régi egyetemi barátjával találkozik), ezt hiányoltam a színpadi verzióból, de ezt leszámítva tökéletes volt. (A társaságunk egy része nem ismerte a filmet, ők is nagyon élvezték a darabot.)