Színház

Moz-Art

balett, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Mirabell

A Mirabell lélegzetelállítóan csodálatos, barokk kert Salzburgban, amely már Mozart idejében is megbabonázta szépségével az embereket.

A Mirabell balett a képzelet egyfajta kertje, olyan, amely a Mozart lelkében és zenei világában gyökerező virágokkal van tele. Mozart zenéje ott van a térben és az időben is. A művei időtlen és szép zenei emléket állítanak az ember által alkotott nagyszerűségnek. Mozart zenei világa olyan emberi tulajdonságokat fejez ki, mint a szépség, a szeretet, a dráma, az őszinte és gyermeki öröm, a humor, a finom elegancia és kecsesség, az intelligencia, vagy akár az önfeledt játékosság és a filozofikus gondolatok.
A balett ezeket, a Mozart zenéjéből kisugárzó, és egyébként láthatatlan gondolatokat és érzéseket jeleníti meg táncos formában.

Elképzelés, rendezés, koreográfia: Egerházi Attila
Koreográfiai asszisztens és balett-irányító: Linda Schneiderová
Színpadterv: Árvai György
Jelmez: Andrea T. Haamer
Világítás: Egerházi Attila
Zene / W. A. Mozart

Hat tánc

Két évszázad választ el minket attól az időtől, amikor Mozart a német táncokat komponálta, és a történelmi időszakot főképp háborúk, forradalmak és különböző társadalmi mozgalmak alakították.

Ennek tudatában nem választhattam olyan táncjeleneteket, amelyek a múlt hátterében tükrözik a zeneszerző humorát és zenei tehetségét. Inkább hat, látszólag nem érzelmi részt választottam, amelyek egyértelműen figyelmen kívül hagyják a környezetüket. Nem vesznek tudomást a folytonosan forrongó világról, amelynek emléke még mindig ott éle sokunk lelkében. Noha Mozart Hat tánca (Sechs Tänze) szórakoztató műként is nagyon népszerű, nem tekinthető burleszknek. A benne lévő humor mindössze eszköz, hogy rámutasson az emberi értékekre és tulajdonságokra. Mozart tehetsége, hogy a művészet és a zene segítségével hívja fel a figyelmet a problémákra és a nehézségekre, közismert. Erre talán a legjobb példa egy részlet abból a levélből, amelyet az unokahúgának írt.

Koreográfia: Jiří Kylián
Zene: Wolfgang Amadeus Mozart: Hat német tánc, KV 571

A(z) Müpa előadása

Bemutató időpontja:

2015. február 17., Müpa

Stáblista:

Hozzászólások