Színház

Nagy Sándor ünnepe

szcenírozott előadás, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Herkules, az Acis és Galatea, az Athalia, a Messiás, a Theodora és más művek után újabb Händel-csemegét kínál Magyarország két meghatározó, a zenei életet is intenzíven alakító régizenei együttese, a Vashegyi György nevével fémjelzett Purcell Kórus és Orfeo Zenekar. Nincs nehéz dolguk - mondhatnánk -, hiszen a zenetörténet nagy könyvtárában bárhová nyúl is a kéz a Händel-polcon, mindig fantasztikus kincseket talál, burjánzóan gazdag dallamvilággal, rendkívüli kifejezőerővel, megrendítő drámaisággal, olasz, francia, angol vonásokat egyedien ötvöző stílussal.

A zene hatalmát középpontba állító Nagy Sándor ünnepe - amelynek szövege az egyházzene védőszentje, Szent Cecília napjára íródott 1697-ben - azért is különleges, mert hagyományos értelemben nincs cselekménye; lírikus és ünnepélyes számok sorozata. Nem oratórium, hanem óda, allegorikus kerettörténettel, amelyben Nagy Sándor és szeretője, Tha?s lakomát rendeznek egy általuk elfoglalt perzsa városban, Perszepoliszban. Az udvari zenész, Timotheus énekel, lantján játszik, különböző érzéseket ébresztve a rettenthetetlen hadvezérben, Nagy Sándorban, aki a zene hatalma alatt elhatározza, hogy bosszút áll elvesztett görög katonáiért, és felégeti a várost.

A Händel-életműben kiemelkedő jelentőségű ez a mű, ugyanis ennek 1736-os sikere után döntött úgy az ekkor már brit állampolgár zeneszerző, hogy szakít az itáliai operastílussal, és inkább az angol középosztályhoz közelebb álló, "könnyen fogyasztható" oratórium műfajt teljesíti ki. Ennek köszönhetően nemcsak a 18. században, hanem ma is nagyszerűen élvezhető muzsikája, a Händel-zene hatalma a 21. század emberét is bűvkörébe vonja.

A(z) Müpa előadása

Stáblista:

Hozzászólások

mandulaemese 2018 máj. 25. - 22:25:35
Szeretném megkérdezni, hogy hol lehetne ezt az előadást újra megnézni? Esetleg dvd-n nem lehet-e hozzájutni? Vagy hol lehetne letölteni? Nekem nagyon tetszett !