Színház

Oliver

musical, 2 felvonás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az 1830-as években egy angliai könyvkiadó megrendelt egy regényt rajzos illusztrációkkal. A rajzok el is készültek, az író viszont hirtelen meghalt. A képekhez gyorsan kerestek egy tehetséges, ámde ismeretlen és szegény újságírót, hogy írjon hozzájuk történeteket. Ez a nincstelen tollforgató volt Charles Dickens, az így született első könyve pedig, a Pickwick klub pillanatokon belül világsiker lett. Második könyve, a Twist Olivér halhatatlanná tette íróját. Akár a mesékben - akár egy Dickens regényben.
Az 1930-as években megszületett az East Enden, London szegénynegyedében egy szegény zsidó szabó hetedik gyermeke. Egy XX. századi Twist Olivér-történet is kezdődhetne így. A fiú, Lionel Bart zenei őstehetség volt, amolyan angol Seres Rezső. Mint híres magyar kortársa, állítólag ő sem tudott kottát olvasni, a dallamokat elfütyülte barátainak, akik lekottázták, hangszerelték a dalokat. 1960-ban aztán elfütyülte barátainak az Oliver című musicalt, Dickens regényének zenés átiratát. Három évvel később a darab már a Broadway-n futott sztárszereposztásban, 1968-ban Carol Reed filmre vitt változata pedig öt Oscart és két Golden Globe-ot zsebelt be.
Hogy mi is a siker titka? Dickens és Bart ismerték azt a világot, amiről meséltek. És tudtak a tizenkilencedik századi London nincstelen árváiról, alvilági pokláról, a kisemmizettek nyomoráról úgy írni, hogy abból egy örök érvényű, angyali szépségű és igaz mese lett. Mese, ahol a jók győznek, a rosszak megbűnhődnek, a vicces és jólelkű zsiványon lehet nevetni, a rosszak gonoszságán fel lehet háborodni, egy árvaházi kisfiú szívfacsaró történetén meg lehet hatódni. Ha pedig a világhírű meséhez világhírű dalok társulnak, garantált a nagyszerű nyári szórakozás az egész családnak!

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. július 7., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Szereplők

Mr. Brownlow (gazdag úriember)
Twist Oliver
Bet (bakfis, Nancy barátnője)
Mr. Bumble (egyházfi)
Mrs. Corney (dologház igazgatónője)
Mr. Sowerberry (a koporsókészítő)
Mrs. Sowerberry (a felesége)
Charlotte (a lányuk)
Noah Claypole (koporsókészítő segédje)
Mr. Grimwig (a doktor)
Mrs. Bedwin (Brownlow házvezetőnője)
Old Sally (egy koldusasszony)
Kocsmáros

Alkotók

Hozzászólások