Színház

Olympia

vígjáték, 2 felvonás, 180 perc, magyar, 2008.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Történik egy osztrák fürdőn 1913. augusztus 19-én, Ferenc József császár születésnapján.

Molnár Ferenc mély emberismerettel írja meg dialógusait és mutatja be karaktereit, melyek kitűnő alakítási lehetőséget nyújtanak a színészek számára. Emberismeretét a közönségre is alkalmazza, melynek minden idegrezzenésére előre reagál. Nem hiába vált világhírű drámaíróvá. Ez a darab azon kevés műve közé tartozik, amely stúdió-előadásként is bemutatható. A kis tér tovább nagyítja a színészi játék szerepét, és a néző számára különleges élménnyé emeli az emberi belsőben játszódó folyamatok kéznyújtásnyi távolságból történő megfigyelését. A formálódó debreceni társulat tagjai számára az előadás éppen ezért nemcsak hálás szereplehetőségeket, hanem a szokásosnál nagyobb felelősséget is jelent.

A titokzatos világú játékfilmjeiről és televíziós rendezéseiről ismert Mispál Attila e feszültséggel és meglepő fordulatokkal teli, helyenként ironikus hangvételű, játékos, remek szórakozást ígérő darab megrendezésével mutatkozik be színpadi rendezőként a Csokonai Színházban.

"Azt a dramaturgiát, melyet Molnár Ferenc kifejlesztett a maga számára, s amely olyan neki, mint valami szolgálatkész fegyverzet a közönség meghódítására, talán egy darabján sem lehet olyan pontosan megfigyelni, mint az Olympiá-n. Minden a végsőkig le van egyszerűsítve. Az egész darab hét alakból áll, egy sincs köztük felesleges, a darabban minden komprimálva van ebbe a hét alakba. Nincs jövő-menő személyzet, nem beszélgetnek csakis erre a célra kirendelt alakok azért, hogy tájékoztassák a közönséget arról, ami itt történendő lesz, nem kell senkit előre bejelenteni, vagy bemutatni, az első szavak, melyeket mondanak, már bemutatják őket és a szándékukat, s minden jelenet jelzi azt, aminek az utána következőkben történnie kell, de úgy, hogy kíváncsiak legyünk arra, hogy miképpen fog ez megtörténni. Az első jelenetben, mikor Lina hercegnő ezt mondja Albert hercegnek: 'te a császár őfelsége istállómestere vagy' - már tudjuk, miféle emberek közt fog folyni a cselekmény. A következő percben már azt is tudjuk, hogy a főtéma: Olympia hercegnő flörtje egy közönséges huszárkapitánnyal, és hogy ez az udvari szabályokkal nem egyező flört a forrása a komplikációknak - már feltűnést keltett, szóbeszéd tárgya lett a fürdőhelyen, a szép Olympia bajba fog kerülni." /Schöpflin Aladár/

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. február 8., Csokonai Színház

Stáblista:

Szereplők

Plata-Ettingen herceg (tábornok)
Eugénia (a felesége)
Olympia (özv. Orsolini hercegné, a leánya)
Kovács huszárkapitány
Krehl (osztrák csendőr-alezredes)

Alkotók

Hozzászólások