Színház

Omiya sirámai / Yaji és Kita

bábjáték, japán, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A "Duna-Japán Év" keretében a Japán Alapítvány szervezésében a Hacsiodzsi Kuruma Ningjó bábszínházi társulat és a "Japán Nemzeti Kincse" címmel kitüntetett, a Curuga sinnai iskola tizenegyedik nemzedékéhez tartozó Vakaszanodzso Curuga sinnai mester két samiszen játékos kíséretében lép fel Budapesten. Az előadás előtt eljátszott, elmesélhető történetet nélküli előjáték tánca látható, amelynek az a funkciója, hogy a szereplők megtisztítsák a színpadot a gonosz erőktől és köszönetet mondjanak az Isteneknek, szerencsés jövőt kérvén tőlük.

Ran'cho (Wakagi no Adanagusa): Omiya sirámai
A Ran'cho (Wakagi no Adangusa) című mese a műfaj egyik legjelentősebb darabja, amely feltehetően az 1770-es években született, és Tsurga Wakasano nevéhez fűződik. A szerelmi háromszögre épülő történet szereplői Ran'cho, a férj; felesége, Omiya; a magas rangú kurtizán, Kono'ito. Omiya elviselhetetlennek érzi, hogy férje megcsalja, ezért rászánja magát, hogy felkeresse a Yoshiwara kerületben lévő bordélyházat, ahol Ran'cho rendszeresen találkozik a szép szeretőjével. Az asszony megosztja keserűségét Kono'itóval, elmondja neki, hogy még mindig szereti a férjét, és arra kéri őt, hogy szakítson Ran'chóval. A férj inkább szeretőjénél időz, haza se megy éjszakára. A bordélyházban azonban fizetnie kell, ha együtt akar lenni kedvesével, és ehhez egyre több pénzre van szüksége. A házaspár pénze lassan elfogy, ezért Omiya, hogy mindennapi szükségleteikre előteremtse a pénzt, maga is egy bordélyházba szegődik. Legnagyobb döbbenetére Ran'cho az így keresett pénzt is Kono'itóra költi. Omiyát a férje iránt érzett szerelme és Ran'cho iránt tanúsított megértése emészti. A kötelesség és a személyes érzések között őrlődő férj hiába dönt úgy, hogy visszaköltözi feleségéhez, képtelen elszakadni szerelmétől, aki viszontszereti. Végül a férj és Kono'ito nem lát más kiutat helyzetükből, mint az öngyilkosságot.

Yaji és Kita
Az Edo korszak legközkedveltebb két karaktere, Yajirobei és Kitahachi, egy semmirekellő páros. Útra kelnek, amelynek során sok mulatságos kalandba keverednek. A mesefolyam történeteit 1802-1809 között adták ki. Az itt bemutatott részletben már az országúton bandukol a tréfacsináló Yajirobei és a félénk Kitahachi. Yajorobei kihasználva azt, hogy barátja fél a kísértetlakta erdőtől, egy róka képében jelenik meg előtte, majd amikor felfedi kilétét, kajánul nevet társa ijedségén. A két jómadár folytatja útját, amelynek során rengeteg kalandban, meglepetésben, félreértésben lesz részük.

A(z) Centrál Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. november 22., Centrál Színház

Stáblista:

Hozzászólások