Színház

Othello Gyulaházán

vígjáték, magyar, 2010.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Shakespeare vagy operett? Othello, vagy Vereckei Szilvia? Egy színház műsorpolitikájának égető kérdései. És bár legtöbbször a "magas" művészet és az önfeledt szórakoztatás kényelmesen megfér egymás mellett, ez az örökérvényű dilemma az Othello Gyulaházán ismerős-ismeretlen manézs-ripacsériájában mégis kiveri a biztosítékot. Egy összeszokott, vidéki társulat, ahol mindenkinek megvan a maga jól bevált, meghatározott szerepe, nem reagál kifejezetten pozitívan, ha egy kívülálló egyszer csak jön, és mindent összezavar. Márpedig Debrődy László, az ambiciózus fiatal rendező épp ezt teszi: nagyratörő terveivel alaposan felkavarja a gyulaházi társulat kellemes állóvizét: a primadonnából mellékszereplőt csinál, egymondatos kis senki kezdőből főszereplő drámai hősnőt, operettből Shakespeare-tragédiát. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Othellót maga az újdonsült ifjú tragika férje játssza, a színház "régi motorosa" és közönség kedvenc hőse játssza, vagyis a világot jelentő deszkákon ezúttal egy valódi házaspár csap össze, egy hús-vér házasság kerül veszélybe, fokozva ezzel az amúgy sem rózsás színházi helyzetet... És az "operett vagy tragédia" esztétikai vitája a "fojtja vagy nem fojtja" egy egész kisvárost lázba hozó kérdésévé konkretizálódik. Milyen lehet egy színház belülről? Hogy formálódik a szereposztás? Milyenek a próbák? És milyen az, amikor a "színész is csak ember"? Hogy is fest közelről ez a különös mikrovilág, mely hasonlít is, különbözik is minden más munkahelytől? Gádor Béla szellemes, frappáns, igazi "színház a színházban" vígjátéka szórakoztatóan tár elénk egy ismerős, esendő, szerethető közeget, kicsit kukucskálva, kicsit hátulról, tükröt tartva ezzel a "civil világ" bonyolult viszonyainak, emberi létezésének is. A műből 1966-ban Zsurzs Éva rendezett nagysikerű tévéfilmet, Básti Lajos, Törőcsik Mari és Domján Edit főszereplésével.

A(z) Móricz Zsigmond Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. február 13., Móricz Zsigmond Színház

Stáblista:

Szereplők

Barnaki László (drámai hős)
Pálmai Viola (drámai szende)
Vermes (színházigazgató)
Debrődy (főrendező)
Tornyos Franci (táncos komikus)
Szusits Márta (intrika)
Katona doktor (ideggyógyász, a férje)
Pötyike (súgó)
Mókuci (bennfentes)
Sass Olga (szubrett)
Tokodi Csongor (ifjú titán)
Róth Diána (ifjú amazon)
Margó (a gazdasági osztály vezetője)
Szarka Béla (a minisztériumból)
Bablyák (tűzoltó)
Ösztöndíjas csehszlovák íróbarátunk

Hozzászólások

10/10
Gabriella54 2010 márc. 11. - 20:19:27 10/10
Az úgy az igazi :) Elvégre ösztöndíjas csehszlovák barátunk nem igazán bírja a magyar nyelvet :)
Tóth Károly mindenben jó, egyszerûen nem tudok olyan darabot mondani, amiben ne tetszett volna!
Gkriszti1 2010 márc. 11. - 19:24:47 Előzmény Gabriella54
Méghozzá cseh nyelven :) És micsoda mozgással :) Minden szereplõ fantasztikus volt, a tõlük megszokott magas színvonalon játszottak. Nagyon tetszett Tóth Károly tûzoltója.
10/10
Gabriella54 2010 márc. 11. - 14:50:06 10/10
Tegnap nem engedte, remélem, ma sikerül egy képet is mutatnom az elõadásról :)
10/10
Gabriella54 2010 márc. 10. - 19:20:35 10/10
Frenetikus vígjáték, kiváló szereposztás, a könnyeinket törölgettük a röhögéstõl - úgyhogy tessék csomagolni és irány Nyíregyháza!
Az elõadás meglepetése Vaszkó Bence, aki a gyakorlatilag néma szerepbõl egyáltalán nem ripacs-eszközökkel olyan karaktert formál, hogy szemünk-szánk elállt. És hogy mégsem legyen teljesen néma, fergetegesen (és orvul) elõadja a Lady Karneval c. dalt!