Színház

Patika

vígjáték, 2 felvonás, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Szép Ernő költészetét Kosztolányi "csodálkozó lírának" nevezte. Művészalkatának legfőbb vonása: a nosztalgikus vágy, amellyel az életet ábrázolja, némi groteszk bájjal fűszerezve, és mégis meg tud maradni a realitás szilárd talaján; van benne elég bátorság, hogy bevallja az illúziók csődjét, s az elvesztegetett álmokat megértő melankóliával enyhítse.
A Patika helyszíne egy sosem volt magyar vidéki város, Laposladány, amelynek kaszinójában a helyi intelligencia: a jegyző, a tanító, a postamester, és a földbérlő Borgida úr kártyáznak. Bál készül, a fővárosból érkezett fiatal patikussegéd, Balogh Kálmán érkezik a patikus feleségével. A fiatalember mulatni, táncolni szeretne, de nincs kivel... A mulatság a nők kizárásával történik, majd eszeveszett dorbézolásba torkollik. A cselekmény bonyolódik, Kálmán beleszeret a patikusnéba...
A három felvonás három életterületet mutat be, de egyik sem kecsegtet hiú reménnyel, hogy itt bárki is jól érezné magát, aki kicsit többre vágyik. Balogh Kálmán a szépreményű patikussegéd nagy tervekkel érkezik a fővárosból, de hamar rájön, hogy itt még kevesebb esélye van a boldogságra, mint egy rohanó nagyvárosi forgatag "körutazásában", és lemond ezzel a vele született romantikáról. Főleg azután, hogy egy fogfájásban sorsszerűséget lát, és csak későn veszi észre, hogy fantáziája "ínycselkedett" vele.
A darab a vidéki értelmiség kilátástalanságáról, a dzsentri világ álromantikájáról fest szelíden gunyoros képet. Szép Ernő nem tagadja meg költő voltát: a líra, a realizmus és az irónia jól keveredik ebben a poétikus, szórakoztató színműben.

A(z) Szigligeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. március 28., Szigligeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Patikusné
Balogh Kálmán
Dudinszky (postamester)
Dudinszkyné
Kovács (jegyző)
Borgida (bérlő)
Túri (tanító)
Jóvér Jani
Fekete (provizor)
Juki (cigány)
Fábián (laboráns)
Kati (cseléd)
Királynő

Alkotók

Hozzászólások

Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!