Színház

Sok hűhó semmiért

vígjáték, 2 felvonás, magyar, 2002.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Csak nehogy úgy legyen. Mondják, a Machbeten a bemutatója óta átok ül. Ennek meg micsoda címe van! Kedves kötelességem - ugye -, írni a darabról, de a máskor könnyű feladat most ellenáll. Akárhogy fogom, kicsúszik a kezemből. Manóva változik, és nyelvet öltöget. Azt mondja: "csináld meg előbb, aztán okoskodj. Kérek egy sikeres előadást, aztán simogathatod az álladat. Ez úgy illene."

Shakespeare eme érett vígjátéka jól épített darab: finom jellemek, tőle megszokott titokzatos mese.

"Bá-buci-bá / bújj az ágy alá,/ húzd ki a répát,/ csókold meg a békát." Végre ez is kint van. Ez a mondóka jön a fejembe mindig, ha eszembe jut, meg kell írni ezt a néhány oldalt a Sok hűhóról. Ez is biztos a manó.

A szerelmes történet páros esküvővel végződik, bár a darab közepén még minden vesztésre áll. Az édes vígjáték, csupa dal, tánc, zene, aztán hipp-hopp ott állunk egy tragédia kapujában.

Beatrice, a "boldog" és a "jóságos" Benedek sziporkázó nyelvű éleseszűek, hallani sem akarnak a házasságról. ( Pedig az ugye kell, másképp hol születnek a gyerekek?) Bezzeg a fiatalok: Hero és Claudio, hajlandóak rá, zöldek, lelkesek. Claudio, a híres vitéz, ártatlan rajongó, ahogy szerelmes, rögtön gyerek - a herceg atyáskodik felette -, és Hero is jó kislány, szereti, akit a papája szeret. Minden gömbölyű, szebb már nem is lehetne, mégis elég egy súgott durva szó - kurva a szentem -, és mindenki megvadul. Mintha épp ezt várták, ettől féltek volna.

Csak Benedek és Beatrice nem hiszi, ok azt vallják eleve: ne bízz senkiben, a masik csupa csalás, rémség, veszedelem.

Mi ez akkor, ez a változás; ez az érthetetlen fordulat? Vígjáték ez vagy elcsalt tragédia? Nincs mit tenni, így van ez. Ahogy vonz a mágnes, úgy taszít. Amennyire vágyunk a másikra, féljük is. Amilyen mennyei az érzés, olyan pokoli. Úgy jár kéz a kézben a boldogság a gyötrelemmel, ahogy férfi jár a nővel. Jobb tudni ezt!


Puskás Tamás

A(z) Festetics-kastély előadása

Bemutató időpontja:

2002. július 25., Festetics-kastély

Stáblista:

Szereplők

Don Pedro (Aragónia hercege)
János gróf (fattyú öccse)
Claudio (firenzei nemes ifjú)
Leonato (Messina kormányzója)
Antonio (a bátyja)
Konrád (János gróf embere)
Ferenc barát, első őr
Lasponya
Jegyző, szolga, harmadik őr
Első őr, szolga
Hero (Leonato lánya)
Beatrice (Leonato unokahúga)
Margit (Hero kísérő hölgye)
Ursula (Hero kísérőhölgye)
Benedek (páduai nemes)

Hozzászólások