Színház

Sóvirág

táncelőadás, magyar, 2015.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Egy 93 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje.

Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc. Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak.

Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?

"Az öregember majdnem úgy tekint vissza az életére, mint a vándor a hegy tetején a lába előtt elterülő tájra. Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak." (Fahidi Éva: A Dolgok Lelke)

A Tünet Együttes több mint tíz éve a független táncszínházi szcéna meghatározó szereplője. A társulat nem ismer műfaji határokat, előadásaikban egyenrangú elemként kezelik a szöveget és a mozgást. Fahidi Éva A Dolgok Lelke című memoár szerzője a holokauszt témájú fórumok közkedvelt előadója, elsősorban Németországban. Cuhorka Emese, megrögzött határátlépő, bátor, kísérletező kedvű előadó, aki számos nemzetközileg is sikeres produkció után újra a Tünet Együttessel dolgozik.

A(z) Tünet Együttes előadása

Bemutató időpontja:

2015. október 13., Tünet Együttes

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Kocsegar 2019 jan. 28. - 22:08:33 10/10 Előzmény fourdogs
Köszi szépen, megnézem, és a könyvet se olvastam.
10/10
fourdogs 2019 jan. 28. - 13:47:45 10/10 Előzmény Kocsegar
Ha teheted, nézd meg A létezés eufóriája c. dok.filmet. Sz. R. ott rátett még egy lapáttal.
Gondolom, a könyvén már túl vagy.
10/10
Kocsegar 2016 jan. 16. - 23:06:20 10/10
Csodálatos elõadás!