Színház

Szadkó

előadás, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

I. felvonás:
Novgorodban ünnepelnek. Csatlakozna hozzájuk Szadko is, ám ő nem a múlt dicsőségéről, hanem egy merész jövőről énekelne, ezért kinevetik. A megbántott hős egy tó partján keres vigaszt. A lemenő napnál hirtelen hattyúk tűnnek fel, amelyek földet érve lányokká változnak át. Köztük van a Tenger királyának legkisebb lánya, Volhova, akinek Szadko elnyeri a szívét.
Szadko felesége, Ljubava eközben egész éjjel férjét várja. Amikor végül Szadko hazaér, ügyet sem vet rá - gondolatai Volhova körül forognak. Szadko fogad a kereskedőkkel, hogy az Ilmeny-tóban aranyhalat tud fogni. A fogadás tétje: saját feje a kereskedők vagyonával szemben. Volhova ajándékának segítségével megnyeri a fogadást, felszerel harminc hajót, és tengerre száll.

II. felvonás
Hosszú vándorútja során Szadko megismerkedik a Varég-föld, India és Velence szépségeivel. A flotta hazafelé tart, mikor Volhova szólítja, és Szadko érte a tengerbe veti magát. Szadko dala a Tenger királyának erejét dicsőíti, aki jutalmul hozzáadja a lányát. A menyegzőt egy jelenés szakítja meg: Szadkónak haza kell térnie. Volhova azonban nem lehet földi társa, csak mint folyó kísérheti el választottját. Szadko elbúcsúzik Volhovától. Ljubava visszakapja hitvesét, a novgorodiak pedig köszöntik a hőst, aki a Volhov folyóval ajándékozta meg őket.

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások