Színház

Szeget szeggel

színmű, magyar, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A városban eluralkodott a szabadosság, a fiatal férfiak bordélyokban töltik napjaikat. Ide vezetett a várost vezető Herceg engedékenysége, a rosszul értelmezett szabadság.
Don Vincentio tudja, hogy változtatnia kell. És azt is, hogy népe nem értené meg a változás okát. Elutazik tehát, és a rendteremtést helyettesére, Angelóra bízza, aki szigorú törvényt hoz. A házasságon kívül születendő gyermek halált hoz apjára. Az első elítélt, Claudio, nem reménykedhet másban, mint letartóztatása napján zárdába lépett húga meggyőző erejében, aki próbát tesz arra, hogy megenyhítse a helytartó szívét.

Mi történik, ha két meggyőződésében ilyen hasonló ember ellentétes célokért harcol? Végzetes lesz-e kettőjük találkozása? Közös nevezőre juthat-e az isteni és az emberi igazságszolgáltatás?
Bűn-e, ha kis csalás által jut érvényre az igazság? És ki az a Pater Lodovico, aki végig kíséri a történetet?

Shakespeare legkeserűbbnek tartott komédiája a XVII. századi eleji Londonnak mutat görbe tükröt, de minden korban érvényes. A hatalom természetéről szól, melynek úgy tűnik elkerülhetetlen velejárója a korrupció, és az erőszak. De nem tandráma. A darab személyes sorsok, elbukás-történetek bemutatásával teszi föl nekünk a kérdést: mi vajon mennyire vagyunk biztosak magunkban?

A(z) Vörösmarty Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. szeptember 26., Vörösmarty Színház

Stáblista:

Hozzászólások